Van nul tot nu Parkstad: Een fijne jeugd in de kolonie

De voormalige Barbaraschool in de Kakert. © Martin van der Weerden

Schaesberg -

In de rubriek Van Nul tot Nu gaat Martin van der Weerden in op de veelzijdige historie van deze regio. Ditmaal over het leven in voormalige mijnwerkerskoloniën, zoals de Oude Kakert in Schaesberg. Deze vormden een complete wereld op zich. De jeugd van toen kijkt er met weemoed op terug.

Martin van der Weerden

Via sociale media kom ik regelmatig in contact met mijn klasgenoten van de lagere schooltijd, inmiddels ruim een halve eeuw geleden. De Kakert was een levendige, kinderrijke wijk onderaan de berg, aan de rand van de Brunssummerheide. Die was toen nog veel uitgestrekter en ruiger. Een paradijs voor kinderen. De wijk had zijn eigen winkels, fritures, kroegen, kleuterschool, lagere school, schietvereniging De Missers, drumband, judoclub, bibliotheek, wijkgebouw en later zelfs zwembad De Molt. Buiten voetbalclub De Kakertse Boys en één enkel café is hier niets meer van over.

School en kerk

De Barbarakerk. © Martin van der Weerden

Een speciale rol in de jeugdherinneringen spelen de school en de kerk. De relatie met ‘mijnheer pastoor’ was vaak nogal stroef. Die had blijkbaar wat moeite met de wat minder gepolijste jongens uit de wijk. Peter van der Mark deelt hierover het volgende mee: „Pastoor Sangers was niet mijn vriend. Hij heeft mij een keer nagezeten en ik ben toen in de coniferen geklommen rechts naast de kerk. Maar hij kwam me achterna.” De jongeman was echter sneller en liet zich via de buitenkant naar beneden glijden. De pastoor had hoog in de coniferen beteuterd het nakijken.

Gescheiden

Op de lagere school, tegenwoordig basisschool geheten, waren de jongens en meisjes strikt gescheiden; de jongens beneden en de meisjes boven. Ook het schoolplein was in tweeën geknipt met een hekwerk er tussen. Daar in de buurt komen en contact zoeken met de meisjes was ten strengste verboden. Maar juist daarom gebeurde dat toch. Alleen niet altijd even hoffelijk: de meisjes werden bekogeld met modderkluiten. Maar de directrice van de meisjesschool had alles gezien en wist de daders haarscherp aan te wijzen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal