Ondernemers blij met verruimde regeling energiesteun, maar ze willen meer

© ANP

Den Haag -

Ondernemers zijn blij dat de eisen aan de tegemoetkoming in de energiekosten (TEK) worden bijgesteld zodat meer bedrijven aanspraak kunnen maken op de steunregeling, maar zouden graag zien dat de maximumvergoeding wordt verhoogd.

ANP

Dat zeggen de Limburgse Werkgeversvereniging (LWV) - VNO-NCW in Limburg - en MKB-Nederland. Ook bakkersvereniging NVOB is nog niet helemaal tevreden over de aanpassing.

De TEK-regeling is bedoeld om ondernemers te compenseren voor de enorme schommelingen in de variabele tarieven voor gas en elektriciteit. Die zijn, mede door de oorlog in Oekraïne, ongekend hard gestegen. Om voor de regeling in aanmerking te komen, moest voorheen 12,5 procent van de omzet opgaan aan energie. Dat wordt nu 7 procent, waarmee zo’n 41.000 bedrijven geholpen kunnen worden, schreef minister Micky Adriaansens van Economische Zaken woensdag aan de Tweede Kamer. Het maximale bedrag dat een bedrijf kan ontvangen was en blijft 160.000 euro.

Lees ook: Drempel voor mkb-steun omlaag: meer ondernemers krijgen compensatie energiekosten

De LWV en MKB-Nederland spreken van een „heel goede stap” voor wat betreft het bijstellen van de drempel naar 7 procent. Daarmee wordt de regeling volgens hen namelijk „echt effectief”. De eerdere drempel van 12,5 procent sloot „op voorhand al tienduizenden ondernemers, van bakkers en slagers tot producenten van karton en voeding en metaalbewerkers, uit, terwijl de problemen met de hoge energiekosten daar nijpend zijn”, lichten de organisaties toe.

Tegenvallen

Maar ondernemersvereniging van brood- en banketbakkers NVOB vindt de aanpassing „toch wat tegenvallen”, aldus directeur Marie-Hélène Zengerink. „De drempel blijft erg hoog voor ambachtelijke bakkers. Voorheen bedroegen de energiekosten ongeveer 3 tot 3,6 procent van de omzet.” Volgens Zengerink hebben bakkers daarom bijna baat bij het omzetten van de energiecontracten, van vast naar variabel, waardoor de energiekosten toenemen. „Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Maximum

Dat het maximumbedrag dat bedrijven kunnen ontvangen hetzelfde blijft, is volgens de werkgevers onvoldoende. Dat bedrag zou omhoog moeten. „Voor veel energie-intensieve bedrijven, zoals baksteenproducenten, koelbedrijven en de grafische industrie, is 160.000 euro slechts een druppel op de gloeiende plaat”, aldus de brancheorganisaties. Zij wijzen daarbij naar een Europese steunregeling die het mogelijk zou maken om in bepaalde gevallen tot 4 miljoen euro per bedrijf aan steun te geven. Binnen het huidige kabinetsbudget is het mogelijk om het maximum te verhogen naar 500.000 euro, aldus de werkgevers. Huub Narinx, directeur van de LWV: „We blijven we erop wijzen dat er voor Limburgse ondernemers nog steeds geen gelijke compensatie wordt geboden ten opzichte van onze buurlanden. Eerlijke concurrentie met het buitenland en de Euregio is hierdoor nog steeds niet mogelijk.”

Ook blijft de LWV hameren op compensatie voor bedrijven die qua personeelsaantal of omzet (net) niet onder de mkb-definitie vallen maar ook geen grootverbruikers zijn, en voor de circa 700 Nederlandse bedrijven in de basisindustrie. „In de basisindustrie moeten bedrijven nu al fors afschalen, omdat volledige productie met de huidige energieprijzen niet te handhaven is. En ook hier geldt dat bedrijven internationaal opereren en buitenlandse concurrenten wel door hun overheden worden gecompenseerd. Om een kaalslag in Nederland te voorkomen – met alle ketengevolgen van dien – stellen de ondernemersorganisaties een aparte regeling voor de basisindustrie voor, waarbij de verduurzamingsplannen van de betreffende bedrijven als voorwaarde gelden voor steun.”

Tuinders

Minister Adriaansens meldde woensdag verder dat voor land- en tuinbouwers hetzelfde maximumbedrag gaat gelden als voor andere ondernemers. Zij zouden in verband met staatssteunregels eerst maximaal 62.000 euro subsidie mogen ontvangen, maar in EU-verband is afgesproken dat die beperking vervalt.

Volgens Glastuinbouw Nederland is die verhoging onvoldoende. Bovendien blijft er door de hoge kosten geen geld over om de sector te verduurzamen. „Niet alleen trekt het kabinet daarmee de stekker uit de energietransitie, maar ook leidt dit tot minder lokaal, Nederlands aanbod aan betaalbare groente, fruit, bloemen en planten”, reageren de tuinbouwers.