Hute-te-tuut (78) over stijgende ziektekosten en krakende wagens

Ruth Schouwenberg. © Jos Verbong

Ruth Schouwenberg

Vorige week ontvingen we de ziektekostenpolis voor 2023. De premie stijgt met € 7,75 per maand en dat viel mij alleszins mee. Maar niet te vroeg gejuicht, de zorgkosten rijzen de komende jaren écht nog wel de pan uit. De vergrijzingsgolf met bijbehorende torenhoge zorgkosten bereikt in 2040 pas het hoogtepunt en de Klaziens uut Zalk zijn inmiddels opgevolgd door peperdure specialisten. Ge zijt gewaarschuwd.

De kwaliteit van onze zorg is goed. Toch wordt er veel geklaagd, met name door de ‘Korte Lontjes’. Natuurlijk, af en toe moet je (heel) lang wachten, af en toe gaat een geplande operatie niet door, maar doorgaans hebben we geen reden tot klagen. Neem Viecuri nou. Centraal gelegen, vakkundige zorgmedewerkers, prachtige poli’s met koffiefaciliteiten, kamers met douche en toilet, goede bedden, televisie, radio, internet, gratis WiFi, keuzemenu’s en als je geluk hebt, ondanks het feit dat je daar niet voor je plezier bent, uitzicht over de Maas. Een viersterrenhotel is er niks bij.

Klachten, kwaaltjes, ziektes, tegenwoordig gespreksonderwerp nummer één op feestjes. Schouder, nek- of rugpijn, hoge bloeddruk, slaapproblemen, staar, prostaat, diabetes, hart- en vaatziektes, krakende gewrichten, vergeetachtigheid of erger. Ook het overlijden van familieleden, vrienden en kennissen, alles passeert de revue. De man met de zeis staat intussen op de loer voor de Babyboomers (geboren tussen 1941-1955), hoe kunnen we hem tegenhouden? Met goede genen, gezond eten, veel bewegen en een flinke dosis geluk moet dat lukken.

Ik loop, ik fiets, eet meestal gezond en rook allang niet meer. Het advies om dagelijks twee liter water te drinken, laat ik voor wat het is. Belachelijk, de mensen die de godganselijke dag met hun waterfles rondzeulen, we leven toch niet in de woestijn, stelletje kamelen! Mijn vochtgehalte houd ik wel op peil met een paar glaasjes water, frisdrank, koffie en ’s avonds een wijntje of pilsje of twee of... Tja, kan ’t niet helpen, dat drinken zit in de genen, erfelijk belast zullen we maar zeggen. Gezellige avonden zijn trouwens hartstikke goed voor de geest, dus ook voor je gezondheid. Alcohol, vetrol, cholesterol, rock-‘n-roll, de meeste Babyboomers die ik ken, en dat geldt ook voor Generatie X (geboren tussen 1956-1970) waartoe ik behoor. hollen en rollen lekker door. Ze vieren het leven en gelijk hebben ze, het kan zomaar afgelopen zijn, alhoewel… krakende wagens lopen het langst!

Ruth Schouwenberg-Dings

Reacties: schouwdings@hetnet.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal