Doden en tientallen gewonden door explosie in drukke winkelstraat Istanboel

Forensisch onderzoekers bekijken de plaats van de aanslag. © AFP

Door een explosie in het centrum van Istanboel zijn zondagmiddag zeker zes personen om het leven gekomen. Ook vielen er minstens 81 gewonden, zegt de Turkse president Erdogan op een persconferentie.

Redactie

Volgens hem was het een aanslag en zullen de daders worden gevonden en gestraft. Hulpdiensten zijn ter plaatse en hebben het gebied afgezet. Mensen wordt afgeraden om naar het gebied te gaan.

De explosie gebeurde rond half 5 (lokale tijd) in de Istiklal Caddesi, een populaire winkelstraat vlakbij het Taksim-plein. Op sociale media circuleren foto’s waarop een enorme ravage te zien is en een rookwolk die opstijgt uit de straat. Ook liggen er meerdere mensen op de grond, sommigen in een poel van bloed.

‘Zelfmoordaanslag’

Direct na de explosie gingen er geruchten dat het om een zelfmoordaanslag ging. Ook doken er video’s op waarop te zien is dat een vrouw vlak voor de knal iets achterlaat in de drukke winkelstraat. Erdogan bevestigde dat een vrouw bij de aanslag betrokken was. Vice-president Fuat Oktay stelde dat het gaat om een zelfmoordaanslag gepleegd door een vrouw. Er is geen verantwoordelijkheid voor de explosie opgeëist.

Vermoedelijk zullen de aantallen nog stijgen. Ook is er veel schade aangericht. Op filmpjes van Twitter is te zien hoe voorbijgangers na de ontploffing zich ontfermen over gewonden en levenloze lichamen die op de grond liggen. De ontploffing vond midden tussen de wandelende menigte plaats.

Uitzendverbod

De hoofdofficier van Justitie is een onderzoek naar de toedracht gestart. Er wordt gevreesd dat het een aanslag betreft. Turkije wordt al decennia geplaagd door aanslagen door verschillende groeperingen, waaronder de Koerdische PKK, de Koerdische TAK, de moslimfundamentalistische IS en extreemlinkse organisaties. De Istiklal Caddesi is 1,4 kilometer lang en verbindt een plein in de buurt van de Galata-toren met het Taksim-plein in het centrale Europese deel van Istanboel, waar dagelijks duizenden mensen lopen. Juist doordat het plein zo centraal is en er altijd zoveel mensen lopen zijn hier vaker aanslagen gepleegd.

In het verleden is het gebied rond Taksim vaker het doelwit geweest van dodelijke terreuraanslagen. In 2016 kwamen vier mensen om toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in de Istiklal-straat. Veel winkeliers in de wijk Beyoglu, waarin de straat ligt, sloten na de aanslag hun winkels.

De Turkse mediakoepel RTÜK heeft op last van de rechtbank tijdelijk een uitzendverbod over de explosie in Istanboel ingesteld. De enige informatie over de explosie komen naar buiten via officiële kanalen van de Turkse overheid. Onduidelijk is waarom, mogelijk heeft het te maken met het lopende onderzoek van de hulpdiensten en justitie.

© AFP

De Nederlandse politiek analiste Rena Netjes woont ook in het centrum van Istanboel, maar te ver van de plek waar de explosie plaatsvond om deze zelf te horen. „De explosie heeft vlakbij het Nederlands consulaat plaatsgevonden, iets verderop, tegenover de kledingzaak Mango, in het midden van de Istiklal Caddesi. Ik hoor ambulances af en aanrijden en helikopters boven mij. Mogelijk gaat de politie een deel afzetten. Er wordt gevreesd dat het een aanslag is en dat er meerdere aanslagen kunnen komen”, aldus Netjes.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan De Telegraaf weten dat het vooralsnog geen informatie heeft dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Het Nederlandse consulaat, dat op tien minuten lopen van plek van de explosie is gevestigd, houdt contact met de lokale autoriteiten. Nederlanders wordt opgeroepen de omgeving van de getroffen winkelstraat voorlopig te mijden.

Voetbalclub Galatasaray heeft zijn wedstrijd van zondagavond afgelast. Ook andere grote voetbalclubs uit Istanboel spelen niet.

Lees ook: 22 arrestaties na aanslag Istanboel

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.