Veel arrestaties na aanslag Istanboel, PKK ontkent betrokkenheid

Hulpdiensten op de Istiklal Caddesi kort na de aanslag. © De Telegraaf

De Turkse politie heeft 46 mensen opgepakt voor de dodelijke ontploffing in Istanboel. Een van de arrestanten is de vrouw die verdacht wordt het explosief te hebben geplaatst. De bomaanslag zou zijn uitgevoerd door de Turks-Koerdische organisatie PKK, zeggen de Turkse autoriteiten. De PKK ontkent betrokkenheid.

Redactie

Bij de explosie in het centrum van Istanboel zondagmiddag vielen zes doden en 81 gewonden. Het bevel voor de aanslag zou volgens de Turkse autoriteiten gegeven zijn in de Noord-Syrische stad Kobani, waar Turkije in het verleden operaties heeft uitgevoerd tegen de Syrisch-Koerdische militie YPG.

Direct na de explosie doken er video’s op waarop te zien is dat een vrouw vlak voor de knal iets achterlaat in de drukke winkelstraat. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bevestigde dat een vrouw bij de aanslag betrokken was. De politie van Istanboel zegt dat ze uit Syrië komt en dat ze daar getraind is door Koerdische soldaten. Ondanks die vermoedens kon een Turkse functionaris ook niet uitsluiten dat ze banden met Islamitische Staat heeft. De aanslag is nog niet opgeëist.

Guerrillabeweging

De PKK (Koerdische Arbeiderspartij) is als guerrillabeweging actief in Turkije en het noorden van Irak en wordt ook in Europa en de Verenigde Staten gezien als een terreurgroep. Istanboel is in het verleden vaker het doelwit geweest van Koerdische, islamistische en uiterst-linkse aanslagplegers. Na de aanslag van zondag is in Turkije sprake van hernieuwde waakzaamheid voor politiek gemotiveerd geweld.

De Verenigde Staten boden Turkije hun condoleances aan na de aanslag, maar de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu wil die niet accepteren. Ankara heeft Washington in het verleden vaak verweten dat het de groep Koerdische „terroristen” in stand houdt door wapens te leveren.

Lees ook: Doden en tientallen gewonden door explosie in drukke winkelstraat Istanboel