FC Groningen ontslaat trainer Wormuth

Frank Wormuth zondag tijdens de wedstrijd tegen Fortuna Sittard, die naar nu blijkt zijn laatste was als coach van FC Groningen. © ANP

Groningen -

FC Groningen heeft trainer Frank Wormuth maandag ontslagen. De Duitse trainer, afgelopen zomer begonnen bij de noorderlingen, moet vertrekken omdat er „binnen de club onvoldoende draagvlak is” voor hem. FC Groningen sloot de eerste seizoenshelft zondag af met een nederlaag tegen Fortuna Sittard (2-3) en staat in de eredivisie maar net boven de degradatiestreep op de vijftiende plaats.

Redactie

Volgens technisch directeur Mark-Jan Fledderus was het aanstellen van Wormuth „een grote inschattingsfout”, die hij zichzelf „enorm aanrekent”. Fledderus vindt dat sprake is van „geen goede match” tussen club en trainer.

Heracles

FC Groningen maakte begin van dit jaar al bekend dat Wormuth met ingang van dit seizoen de hoofdtrainer zou zijn. De Duitser, die een driejarig contract ondertekende, volgde Danny Buijs op. Wormuth werkte de afgelopen vier seizoenen bij Heracles. Hij werd half mei vervroegd weggestuurd door de club uit Almelo nadat de ploeg in de play-offs om promotie/degradatie was beland. Het had voor Heracles niet het gewenste effect, want het degradeerde alsnog naar de eerste divisie.

„We hebben afgelopen winter met de volle overtuiging voor Frank gekozen als nieuwe hoofdtrainer van FC Groningen”, zegt Fledderus. „De werkwijze van Frank is onvoldoende aangeslagen. Wij zijn van mening dat het hem niet is gelukt om voldoende draagvlak te creëren en zijn ideeën over te brengen op zijn staf en de spelersgroep. Er is te weinig duidelijkheid en verbinding. Dat zie je terug in een gebrek aan ontwikkeling van de spelersgroep, de staf en in de resultaten. De juiste voorwaarden om structureel en duurzaam succes te boeken, waren in onze ogen niet aanwezig.”

Lees ook: Fortuna’s invallers maken in knotsgekke slotfase tegen FC Groningen het verschil: ‘Met een geweldig gevoel de winterstop in’

Boycot

Groningen won slechts drie van de veertien competitiewedstrijden en moest tegen Fortuna Sittard diep in blessuretijd de achtste nederlaag incasseren. Wormuth kreeg ook kritiek vanwege enkele uitspraken. Zo vergeleek hij onlangs de tijdelijke boycot door zijn spelers van RTV Noord met de situatie in Iran, waar mensen de straat op gingen om te protesteren.

Bekijk hier de nieuwe aflevering van ‘Komt dat Schot’, het online voetbalprogramma van De Limburger:

2022-11-10 Komt Dat Schot. © De Limburger

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal