Bergkamp zet bekritiseerd onderzoek naar Arib door

Kamervoorzitter Vera Bergkamp. © ANP

Het bestuur van de Tweede Kamer, onder leiding van Kamervoorzitter Bergkamp, zet het bekritiseerde onderzoek naar voormalig preses Arib voort. Volgens Bergkamp wordt alle schijn van belangenverstrengeling vermeden door het onderzoek elders te parkeren.

Redactie

„Het Presidium en de Griffier als formeel opdrachtgever zijn dan ook op geen enkele wijze betrokken bij de uitvoering van het onderzoek en zullen geen instructies geven aan de extern gedelegeerde opdrachtgevers”, schrijft de voorzitter aan de Tweede Kamer.

Volgens het bestuur is het juist van belang om tot conclusies te komen. „In het onderzoek staat het belang van een veilige werkomgeving voor de werknemers van de Kamer centraal. Met de opbrengst kan, indien de uitkomsten de sociale onveiligheid bevestigen, op individueel niveau aan getroffen werknemers passende (na)zorg geboden worden en kan hen recht worden gedaan.”

Maar volgens het zogeheten presidium kan de uitkomst juist ook gunstig zijn voor Arib. „Een uitkomst kan ook zijn dat de meldingen onjuist zijn of ten onrechte zijn betrokken op mevrouw Arib. Ook een dergelijke vaststelling is zeer van belang.”

De uitkomst van het onderzoek kan dan weer dienen ’als een bouwsteen voor een vervolgonderzoek’, schetst het dagelijks bestuur van de Kamer in een brief.

Politieke leven

Bergkamp moet vechten voor haar politieke leven nu de chaos in het parlement een kookpunt heeft bereikt. Betrokkenen nemen het Bergkamp kwalijk dat onder haar leiding een onderzoek naar Khadija Arib volledig is ontspoord.

Na het vertrek vrijdag van de complete ambtelijke top vindt de ondernemingsraad van de Kamer dat nu ook Bergkamp haar biezen moet pakken.

Lees ook: Rijksrecherche onderzoekt lek in zaak-Arib