Gevolgen van een lekkage in huis regelmatig onderschat

© Shutterstock.

Het komt regelmatig voor dat huishoudens een lekkage in huis niet direct oppakken. Mede door het feit, dat een lekkage zich niet altijd direct laat zien. Denk aan een lichtgeel plekje op het plafond; het kan een eerste signaal zijn dat er sprake is van een lekkende leiding of een lekkage aan het dak.

Aangeboden door Moorman Totaal Techniek

Het laten uitvoeren van een lekdetectie helpt huishoudens de bron van een lekkage al in een vroeg stadium te achterhalen. Des te sneller hierbij gehandeld wordt, des te kleiner is de kans op een serieuze vochtschade aan het pand. Vochtschade komt in verschillende vormen voor. Denk aan plekken op het plafond, houtrot in de keukenkastjes en bijvoorbeeld aan een bolle houten vloer als gevolg van vocht wat onder het hout terecht is gekomen.

 

Laat in een vroeg stadium een lekdetectie uitvoeren Wanneer je het gevoel hebt dat er sprake is van een lekkage in huis, kun je het beste zo snel mogelijk een lekdetectie uit laten voeren. Denk aan een lekkage aan het plafond, waarbij een eerste vlek zichtbaar wordt. Of denk aan een lekkage in de dakbedekking, waarbij er zich een vlek voordoet op de houten constructie onder het dak. Middels een lekdetectie kan een professioneel bedrijf voor je achterhalen wat de lekkage veroorzaakt. Op basis hiervan wordt vervolgens bepaald, hoe de lekkage moet worden opgelost om erger te voorkomen.

 

Zelf een lekkend dak verhelpen vaak lastig Het is lastig om een lekkage aan het dak zelf op te lossen. Niemand vindt het prettig om het dak op te moeten. Laat staan om dakpannen los te moeten halen, of bijvoorbeeld om een beschadigde bitumen dakbedekking te herstellen. Daarbij heeft men het gereedschap vaak niet om de schade te repareren en daarmee de lekkage te stoppen. Wel zou je zelf een eerste lekdetectie uit kunnen voeren, door bijvoorbeeld water op het dak van je woning te spuiten. Waar wordt het vocht zichtbaar aan de binnenzijde van het dak?

 

Lekdetectie voor verschillende soorten lekkages Het laten uitvoeren van een lekdetectie is interessant bij verschillende soorten lekkages. Denk niet alleen aan een lekkend dak, maar ook aan een leiding lekkage, een kelderlekkage, een badkamer lekkage, een rioollekkage en bijvoorbeeld een vloerverwarming lekkage. Zowel een vloerverwarming lekkage als een kelderlekkage zou kunnen leiden tot het bol gaan staan van de vloer. Het vocht trekt vanuit de kelder of vanuit het beton omhoog, om vervolgens in het hout van de vloer te trekken. Als hout vochtig wordt, zal dit bol gaan staan. Het herstel hiervan is niet mogelijk; de vloer moet vervangen worden. Een extra reden om bij een lekkage zo snel mogelijk naar de oorzaak ervan te zoeken middels een lekdetectie.