Brachteravond in Spil met onder meer een reünie van jongenskoor dat in 1961 zangwedstrijd van de KRO won

Het jongenskoor tijdens de finale van de zangwedstrijd. © Maasbracht in Beelden

Maasbracht -

Op 1 juli 1961 behaalde het jongenskoor van de St. Jozefschool uit Maasbracht in Laren de eerste prijs in de KRO-zangwedstrijd ‘Wie zingt er mee?’. De finale werd op de landelijke tv uitgezonden. Zondagavond 20 november is er op initiatief van heemkundevereniging Maasbracht in Beelden een Brachteravond, met onder meer een reünie van de koorleden van toen in De Spil in Maasbracht.

Na de betreffende uitzending op tv wachtten het gemeentebestuur en een grote menigte de overwinnaars op het Marktplein in Maasbracht op. Burgemeester Ewalds feliciteerde de knapen en hun dirigent Louis Krekelberg met het klinkende resultaat. Het winnende koor kreeg naast een grote beker een vakantiereis door Zuid-Nederland aangeboden.

Oud-dirigent Louis Krekelberg. © Maasbracht in Beelden

Oud-dirigent Louis Krekelberg, inmiddels 94, vertelt: „In Laren zongen de jongens onder andere Kleine David speelt op de harp, een liedje dat kapelaan Jan Klerken gevonden had in de kinderbijbel van Klink. Musicus Jean Claessens uit Weert had bij dit lied een leuke bewerking voor alt- en sopraanblokfluit geschreven.” In de jury zaten bekende namen uit de muziekwereld, herinnert Krekelberg zich. „De sopraan Jo Vincent, bas-bariton Leo Ketelaars uit Maastricht, dirigent broeder Laetantius en muziekcriticus Wouter Paap.”

Reis

De dag na de huldiging was er een defilé op school. De gewonnen reis werd gemaakt in de zomervakantie van 1961. „We deden Tilburg, Middelburg en Zoutelande aan en overnachtten in een klooster in Zundert”, blikt Krekelberg terug. De dirigent heeft alles wat hij ik in de afgelopen decennia verzameld heeft over de zangwedstrijd, zoals brieven, krantenknipsels, foto’s en de officiële oorkonde doorgespeeld naar de heemkundeclub. Die richtte ermee een tentoonstelling in.

De jongens van weleer zijn inmiddels pensionado’s van 70 jaar en ouder. „Zouden ze zich de liedjes nog herinneren en ze kunnen zingen?”, vraagt dirigent Krekelberg zich af. Dat zal zondag blijken tijdens de reünie, waarvoor alle leden werden opgespoord. „Twee van hen zijn helaas overleden, Harrie Raemaekers en Har Caris”, zegt Krekelberg.

Filmopnamen

Tijdens de reünie worden ook filmopnames vertoond. Onder andere van de reis naar Laren, de kampen en de vakantiereis door Zuid-Nederland. Een wens van de oud-dirigent wordt ook ingewilligd: het zingen van de Sinterklaaspotpourri van zuster Franciscus. „Die werd in mijn jeugd met veel enthousiasme gezongen in de Sint Jozef- en Mariaschool.”

Krekelberg hoopt dat veel inwoners van Maasbracht zondag naar de reünie in De Spil komen. „Het wordt een gezellige avond met Sinterklaas, films, koorzang, de potpourri, voordrachten en een tentoonstelling.”

Meer info bij Noud van der Zee via tel. 0475-464872 of noud1zee13@gmail.com.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal