NAVO-chef: inslag Polen waarschijnlijk Oekraïense luchtdoelraket

De plek waar de raket ingeslagen is. © De Telegraaf

De inslag in Polen is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een „ongeluk” met een Oekraïense luchtafweerraket, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. De eerste bevindingen duiden daar volgens hem op.

Redactie

Toch is de explosie en de dood van twee Polen niet Oekraïne aan te rekenen, benadrukt Stoltenberg na overleg met de ambassadeurs van de NAVO-landen. Hij wijst erop dat Rusland dinsdag weer een regen van raketten op Oekraïne afschoot. „Rusland draagt de uiteindelijke verantwoordelijkheid”, daar zijn alle lidstaten het volgens de secretaris-generaal over eens.

De NAVO heeft geen enkele aanwijzing dat de inslag in een dorpje vlak bij de Oekraïense grens een doelbewuste aanval was, zei Stoltenberg in navolging van de Poolse regering. „Dit incident heeft niet de kenmerken van een aanval.” De westerse militaire alliantie ziet ook niets dat erop duidt dat Rusland aanstalten maakt voor gewapende actie tegen de NAVO.

Stoltenberg wil niet zeggen of er ook andere brokstukken zijn gevonden of dat er een Russisch projectiel in de buurt was toen de Oekraïense raket insloeg. „Het onderzoek is nog gaande en we moeten de uitkomst afwachten.”

De NAVO-landen werden woensdagochtend bijgepraat over de raketinslag en het onderzoek daarnaar door Polen. Het NAVO-land heeft afgezien van het activeren van een spoedoverlegprocedure voor lidstaten die zich bedreigd voelen.

Polen en zijn NAVO-bondgenoten hebben het incident „kalm en met verantwoordelijkheidsgevoel” opgenomen, vindt Stoltenberg. Het is in zulke gevallen zaak onnodige escalatie te voorkomen, onderstreept hij.

Lees ook: LIVE | Duitsland biedt aan Pools luchtruim te helpen verdedigen

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal