Hamilton snelste in training Abu Dhabi, Lawson vijfde in auto van Verstappen

Lewis Hamilton. © AFP

Abu Dhabi -

De coureurs van Mercedes hebben de eerste vrije training voor de Grote Prijs van Abu Dhabi gedomineerd. Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton noteerde vrijdag de beste tijd op het Yas Marina Circuit: 1.26,633. Zijn teamgenoot George Russell klokte de tweede tijd. De Brit, vorige week winnaar van de Grote Prijs van Brazilië, was 0,220 seconde minder snel.

Redactie

Charles Leclerc reed in zijn Ferrari de derde tijd. De Monegask gaf 0,255 seconde toe. De Mexicaan Sergio Pérez zette in zijn Red Bull de vierde tijd neer, op 0,334 seconde van Russell.

Liam Lawson maakte een verdienstelijk debuut voor Red Bull in de Formule 1. De jonge Nieuw-Zeelander verving wereldkampioen Max Verstappen in de eerste training en dat deed hij met verve door de vijfde tijd te rijden. Hij was ruim een halve seconde langzamer dan Hamilton.

Laatste race

De Grote Prijs van Abu Dhabi is de 22ste en laatste race van dit jaar in de Formule 1. Verstappen stelde zijn tweede wereldtitel begin oktober in de Grote Prijs van Japan al veilig. Vorig jaar veroverde hij zijn eerste titel door de slotrace in Abu Dhabi te winnen.

Leclerc en Pérez strijden nog om de tweede plaats in het kampioenschap. Ze staan allebei op 290 punten. Verstappen heeft beloofd zijn teamgenoot bij Red Bull te helpen mocht dat nodig zijn. Vorige week in São Paulo negeerde de Nederlander nog een teamorder; hij weigerde in de laatste ronde zijn zesde plaats op te geven ten faveure van Pérez.

Lees ook: Max Verstappen trekt flink van leer: ‘Kom niet aan mijn familie’

Opmerkelijk

Het was opmerkelijk dat liefst acht Formule 1-teams in de eerste vrije training in Abu Dhabi een vervanger hadden aangewezen voor de vaste wedstrijdrijder. Er was extra aandacht voor de Amerikaan Logan Sargeant, die volgend jaar een wedstrijdzitje krijgt bij Williams. Hij moest in de vrije training kilometers maken om punten te verdienen voor de superlicentie die hij nodig heeft om te mogen racen in de Formule 1. Ondanks een spin halverwege de sessie kwam Sargeant tot een acceptabel aantal van 23 rondjes, goed voor één extra punt.