Bidweg Sterre der Zee in Maastricht erkend als immaterieel erfgoed

De Mariakapel in de OLV basiliek is begin- en eindpunt van de bidweg. © Charles Daniels

Maastricht -

De Bidweg van de Sterre der Zee in Maastricht wordt bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Redactie

Tot dat oordeel kwam een onafhankelijke toetsingscommissie na tussenkomst van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. De Broederschap van de Onbevlekte Ontvangenis van Onze Lieve Vrouw Sterre der Zee en het kerkbestuur van Onze Lieve Vrouw-Sint Pieter hadden daar om gevraagd.

Broeder Luc Vosters is verheugd over de erkenning die voldoet aan criteria van de Unesco:„De bidweg heeft een immense historische, religieuze en culturele waarde. Dat willen we doorgeven aan toekomstige generaties.”

Routebeschrijving

Elke eerste zaterdag van de maand is om 9.00 uur de ‘Kleine Bidweg’, deze vertrekt en eindigt bij de Mariakapel in de OLV-Basiliek. Vosters: „De ruim 1 kilometer lange route kan ook altijd alleen worden gelopen. Er is een boekje in broekzakformaat, met routebeschrijving, voor 1 euro verkrijgbaar in de basiliek.”

De bidweg ontstond vijf eeuwen geleden bij de paters Franciscanen, die op Paasmaandag al biddend een processie aflegden met het Mariabeeld, dat later Sterre der Zee werd genoemd.

Wanneer het beeld van de Sterre der Zee meegedragen wordt, is het een ‘Grote Bidweg’. „Die vindt altijd op 10 oktober plaats, en bij de Heiligdomsvaart.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal