Staatssecretaris Uslu wil actieplan NPO tegen grensoverschrijdend gedrag ‘DWDD’

Staatssecretaris Uslu. © ANP

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) wil van de publieke omroep (NPO) een actieplan zien zodat grensoverschrijdend gedrag voorkomen kan worden in de toekomst.

Redactie

Dat zegt de bewindsvrouw naar aanleiding van een groot onderzoek in De Volkskrant over het gedrag van presentator Matthijs van Nieuwkerk en de onveilige werkomgeving bij het programma De Wereld Draait Door.

„Ik heb de voorzitter van de NPO gevraagd om grondig uit te zoeken wat hier is gebeurd”, aldus Uslu. „Het beeld dat in het artikel wordt geschetst, is heel heftig. Het beschreven gedrag is in alle situaties onacceptabel.” Van Nieuwkerk wordt in het artikel van De Volkskrant door tal van redacteuren beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Het ging volgens de krant om extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen tussen 2005 en 2020, die jarenlang voor een onveilige werkomgeving zouden hebben gezorgd. Tientallen werknemers vielen ziek uit. Onder hen zou een aantal zelfs ptss-symptomen hebben.

Lees ook: Opnames Top 2000 Quiz met Matthijs van Nieuwkerk afgeblazen

BnnVara, de omroep die staat voor een sociale maatschappij en de veelbesproken uitzending van Boos over het The Voice-schandaal uitzond, greep niet in bij de aanhoudende klachten over het paradepaardje, zo blijkt. Nu erkent de omroep het grensoverschrijdend gedrag. Van Nieuwkerk had op zijn gedrag en de cultuur op de redactie moeten worden aangesproken, wordt nu gesteld. „Dat dit destijds niet is gebeurd, is pijnlijk voor de (oud-)collega’s die dit aangaat.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal