Hamer: onderzoek gang van zaken DWDD moet onafhankelijk

Regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer. © ANP / ANP

Een onderzoek naar wat er allemaal is misgegaan bij het tv-programma De Wereld Draait Door moet onafhankelijk zijn en „buiten de deur geplaatst worden”.

Redactie

Dat zei regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer zondag in tv-programma Buitenhof. Ze reageerde ermee op het artikel in de Volkskrant van vrijdag, waarin misstanden werden opgesomd die achter de schermen plaatsvonden.

Voor wat betreft de aanpak in de toekomst kan ze zich voorstellen dat de NPO daarvoor verantwoordelijk wordt. Maar „terugkijken” ziet ze liever belegd „verder weg bij de omroepwereld, omdat het zo onafhankelijk mogelijk moet”.

Minister van Staat Winnie Sorgdrager, die de commissie grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector leidt, noemde ze als iemand die zo’n onderzoek zou kunnen doen. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid ziet ze als optie. BNNVARA liet zaterdag weten (oud-)medewerkers van DWDD op te roepen hun verhaal te delen. De NPO zei op korte termijn samen met omroepen een actieplan op te stellen om een veilige werkomgeving te kunnen garanderen.

Hamer zei „geschrokken” te zijn van het Volkskrantartikel. „Omdat het zo lang heeft geduurd, eigenlijk zo structureel was, er zoveel mensen van wisten en er niet is ingegrepen.”

Macht

Hoewel haar hoofdopdracht het terugdringen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld is, zijn er volgens Hamer veel mechanismes hetzelfde bij zowel seksueel als niet-seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat heeft vooral te maken met macht, zei ze. „Werksituaties waarin aan de ene kant mensen staan met veel macht”, en „aan de andere kant mensen die het werk moeten uitvoeren die die macht niet hebben, die minder inspraak hebben, die vaak tijdelijke contracten hebben”.

Ze is „verontrust” dat het overschrijdende gedrag zo lang kon plaatsvinden. Want de VARA, later BNNVARA, is meermaals gewaarschuwd voor de ongezonde werksfeer, maar greep nooit fundamenteel in, meldt de Volkskrant. „Sterker nog, wat ik uit de verhalen lees, is dat men in periodes ook eigenlijk een beetje trots is geweest op de cultuur die er hing, die ook in zekere mate verdedigt dat je je zo kan gedragen”, zegt Hamer. „DWDD heeft als werkgever al die tijd weggekeken.”

In het artikel van de Volkskrant staat beschreven hoe tientallen werknemers ziek uitvielen mede als gevolg van grensoverschrijdend gedrag. Het ging dan volgens hen bijvoorbeeld om „publieke vernederingen” door presentator Matthijs van Nieuwkerk.

Lees ook: Is giftige manier van leidinggeven uitzonderlijk aan de top? ‘Bijna niemand kan ertegen zo geroemd te worden’