Casablanca van Scapino Ballet Rotterdam binnenkort te zien in Limburgse theaters

Scapino Ballet Rotterdam toert momenteel door het land met de nieuwe dansvoorstelling Casablanca, geïnspireerd op de gelijknamige Hollywoodklassieker, onder leiding van choreograaf en artistiek directeur Ed Wubbe. Na een succesvol begin van de tournee, werd deze vorig jaar abrupt afgebroken vanwege de laatste corona lockdown. Dit seizoen keert Casablanca terug naar de theaters. In Limburg is de voorstelling op vier locaties te zien: Venray (8/12), Maastricht (9/12), Weert (20/12) en Sittard (22/12).

Aangeboden door Schouwburg Venray, Theater aan het Vrijthof, Munttheater Weert en Toon Hermans Theater Sittard

De film Casablanca met Ingrid Bergman en Humphrey Bogart in de hoofdrollen is een legendarische Hollywoodklassieker. Het verhaal speelt zich af aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in de Marokkaanse stad Casablanca, een overgangsplek voor Europese vluchtelingen en een broeinest van louche handelaars, Nazi’s en het Franse verzet. Rick Blaine (Humphrey Bogart), een cynische Amerikaanse nachtclubeigenaar, houdt zich afzijdig van de oorlog. Maar dan loopt zijn grote liefde Ilse Lund (Ingrid Bergman) zijn bar binnen met haar echtgenoot, een voor de nazi’s voortvluchtige verzetsleider, en Rick is de enige die hen kan helpen.

 

Casablanca vertelt het tijdloze liefdesverhaal van Rick Blaine en Ilsa Lund. © Bas Czerwinski.

Choreograaf Ed Wubbo gebruikt het liefdesverhaal van twee mensen op de vlucht voor oorlog als basis voor een beeldende voorstelling over hartstocht, vrijheid en verlangen naar een betere wereld. De vertaling van de film naar het theater levert een spannend nieuw geheel op met dans in verschillende stijlen, acrobatiekelementen, muziek en een draaiend podium als middelpunt.

Wubbe: “Casablanca is een fantastische film die nog steeds tot de verbeelding spreekt. Wat mij vooral aanspreekt en inspireert zijn de universele thema’s als liefde, verraad, vrijheid en heroïek. In de film zijn deze sterk met elkaar verweven. In de kern is het een liefdesverhaal maar daaromheen zit ook een donkere kant. Het gaat over vervolging, er is corruptie, mensen zitten eindeloos te wachten op een visum. Het is een politiek wespennest. Die spanning voel je. Het gevecht tussen het goede en het kwade. Tussen licht en donker. Welke keuzes maak je? Ga je de goede of de slechte kant op?”

 

In Casablanca vervagen de grenzen tussen goed en kwaad. © Bas Czerwinski.

Het muzikale uitgangspunt voor de voorstelling is de soundtrack van de film met onder andere het legendarische ‘As time goes by’. In een reeks betoverende, dynamische groepsballetten op traditionele Berbermuziek voegt Ed Wubbe een nieuwe dimensie toe aan het verhaal, die verwijst naar de actualiteit van immigranten en vluchtelingen.

Wubbe: “In 80 jaar is er eigenlijk niets veranderd. Je ziet dezelfde thematiek, stromen met vluchtelingen die een veilig heenkomen zoeken, mensen die in de verdrukking komen. In de film zit daar natuurlijk wel een Hollywoodsausje overheen. Dat ze in Marokko zijn komt niet voldoende tot uiting. Dat ze gedwongen moeten wachten in een omgeving die voor hen vreemd en bedreigend is. Ik wilde daar meer mee doen. Met die Berbermuziek wil ik de clash tussen die groep Europeanen en hun Marokkaanse omgeving benadrukken. Het ongemakkelijke gevoel dat ze hebben.”

 

Casablanca toont betoverende groepsballetten op traditionele Berbermuziek. © Bas Czerwinski.

De wonderschone Ellen Landa stapt tijdens de voorstelling met volle overtuiging in de rol van Ilse Lund en laat de passie van het toneel spatten. De 31-jarige Landa is sinds 2014 verbonden aan Scapino Ballet Rotterdam, waar zij een van de gezichtsbepalende dansers is. Recentelijk ontving zij de prestigieuze Aanmoedigingsprijs op het jaarlijkse Balletgala.

Ellen Landa over Casablanca: “Casablanca speelt zich af in een wereld vol vluchtende mensen, die op onbekende plekken belanden tijdens hun zoektocht naar veiligheid en een beter leven. Iets wat we ook nu nog dagelijks zien. De romantische verhaallijn van de film, de sfeer en het vrouwelijke hoofdrolpersonage Ilsa zijn een grote inspiratie voor mijn rol. Ik ervaar Ilsa als een vrouw die in de war is, gevangen zit in haar gevoelens en emoties. Samen met danspartner Filip Wagrodzki probeer ik te ontsnappen aan de onrust van haar liefde en de constante donkere dreiging. Ik vind het heerlijk om beweging vanuit intentie en beleving te laten ontstaan. Een rol die ik iedere voorstelling mag dansen vanuit het gevoel van die dag.”

Danseres Ellen Landa ontvangt de Aanmoedigingsprijs 2022. © Antoinette Mooy | Khalid Amakran.

In december staat Casablanca in vier Limburgse theaters. Op 8/12 in Schouwburg Venray (Schouwburg Venray), 9/12 in Theater aan het Vrijthof (Theater aan het Vrijthof), 20/12 in Munttheater Weert (Munttheater Weert) en 22/12 in Toon Hermans Theater Sittard (Toon Hermans Theater Sittard).