Kerstfilm over hoe Steyl in 1944 de feestdagen doorbracht in de schuilkelders van de kloosters

In 1944 zaten ook veel gezinnen met jonge kinderen ondergedoken in de kloosterkelders. © Stichting Forgiveness Museum

Steyl -

Er komt een kerstfilm over de mannen, vrouwen en kinderen uit Steyl die in de donkere dagen van 1944 ondergedoken zaten in de kelders van de kloosters in het dorp. De makers zijn op zoek naar acteurs en figuranten.

Marcel van Lier

Kerstmis vieren in vrijheid is in veel landen geen vanzelfsprekendheid. Oekraïne is het beste voorbeeld van dit moment. Daar gaan veel mensen een naar, koud en angstig kerstfeest tegemoet. Steyl maakte hetzelfde mee in de oorlogswinter van 1944. Toen, tachtig jaar geleden, zochten honderden inwoners hun toevlucht in de kloosterkelders nadat ze door de Duitse bezetter uit hun huizen waren verjaagd. Exact honderd dagen lang, tot de bevrijding op 1 mei 1945, leefden vele moeders en kinderen uit Steyl ondergronds, in koude en vochtige kelders. De mannen hadden zich verstopt in gangen en buizen die onder de kloosters liepen.

Over hoe het leven van de mensen in de kloosterkelders was, wordt een korte film gemaakt. Hoe aten en sliepen ze, hoe vierden ze Kerstmis en de jaarwisseling, hoe kregen kinderen les, hoe gingen ze met geld en bezittingen om. De film gaat in première op 26 december, Tweede Kerstdag, in de Benedenkerk van het Missiehuis in Steyl en zal daar tot 29 december te zien zijn.

Expositie

De film is een initiatief van de Stichting Forgiveness Museum, die in 2015 het boek ‘100 dagen in de kloosterkelders van Steyl’ uitgaf. Het is gebaseerd op nooit eerder gepubliceerde dagboeken van ooggetuigen, waaronder ook kloosterlingen van de Duitse congregaties in Steyl. Het boek werd in 2020 gevolgd door een expositie in de kelders van Missiehuis St.Michaël, die twee weken na de opening vanwege corona moest sluiten en vanaf 1 maart 2023 weer te bezichtigen is.

De stichting benadrukt dat iedereen kan meespelen in de kerstfilm. Kinderen en jongeren, vrouwen en mannen van alle leeftijden, culturen en geloven. Onder de acteurs bevinden zich ook enkele leerkrachten van De Schalm. Woensdag 30 november is er om 19.00 uur een informatiebijeenkomst voor deelnemers op basisschool De Schalm.

Aanmelden kan tot vrijdag 25 november via mail met vermelding van naam en contactgegevens. De opnames zijn in het weekend van 10 en 11 december. Het is niet nodig om de hele dag aanwezig te zijn. Meer informatie staat op de website van de stichting.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal