Tientallen doden door aardbeving op Indonesische eiland Java

In Jakarta werden mensen uit onder meer kantoren geëvacueerd. © EPA

Een aardbeving op het Indonesische eiland Java heeft maandag zeker 62 mensen het leven gekost. Er zijn zo’n zevenhonderd gewonden.

Redactie

De beving had een kracht van 5.6 en was voelbaar in onder meer de hoofdstad Jakarta.

Het epicentrum lag in de stad Cianjur op West-Java, op zo’n 75 kilometer ten zuidoosten van Jakarta, meldt het Indonesische agentschap voor meteorologie (BMKG). De beving vond plaats op een diepte van tien kilometer. Er was geen kans op een tsunami.

„Honderden, misschien duizenden gebouwen zijn beschadigd”, meldt een woordvoerder van het lokale bestuur in Cianjur. Het gaat om onder meer een school, een ziekenhuis, woningen en winkels. De beving veroorzaakte ook stroomstoringen. Het reddingswerk wordt bemoeilijkt omdat diverse wegen door aardverschuivingen ontoegankelijk zijn geworden. De gouverneur van West-Java vreest dat het dodental verder zal oplopen.

Jakarta

Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen in Jakarta. Daar begonnen gebouwen te schudden en werden mensen uit onder meer kantoren geëvacueerd. In de hoofdstad is ook geen grote schade gemeld.

Indonesië maakt deel uit van de zogeheten ‘Ring of Fire’, een gebied in de Grote Oceaan met meer dan honderd actieve vulkanen waar ook veel aardbevingen voorkomen. Het Indonesische eiland Sulawesi werd in januari 2021 getroffen door een beving met een kracht van 6.2. Er kwamen ruim honderd mensen om.

In Jakarta werden mensen uit onder meer kantoren geëvacueerd. © EPA

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal