Plan voor 150 asielzoekers op Megaland Landgraaf, niet langer dan drie maanden

De opvang in Horst aan de Maas die het voorbeeld voor de gemeente Landgraaf is. © Laurens Eggen

Landgraaf -

Landgraaf wil vanaf januari 150 asielzoekers voor maximaal drie maanden opvangen op het terrein van Megaland. De burgemeester neemt pas een definitief besluit als er genoeg draagvlak is in de gemeenteraad.

Benti Banach

De Veiligheidsregio Zuid-Limburg vraagt de gemeenten in de regio namens de minister om tijdelijk extra opvangplaatsen te realiseren voor asielzoekers, omdat er een groot tekort is op dit moment. De gemeente Landgraaf ziet mogelijkheden voor 150 vluchtelingen op Megaland, het grote evenemententerrein waar onder meer Pinkpop wordt gehouden.

Landgraaf benadrukt dat het gaat om een opvang voor maximaal drie maanden in de periode van januari tot half april. Daarna begint het evenementenseizoen. Verlenging van de opvang is daarom uitgesloten op deze plek, stelt de gemeente.

Balans

Landgraaf wil een goede balans in de opvang, tussen gezinnen en alleenstaanden. Als voorbeeld dient de opvanglocatie in Horst aan de Maas, waar in augustus met basale units een klein dorpje uit de grond is gestampt. Vluchtelingen hebben hier een bed en een zithoekje en kunnen in een centrale ruimte gebruikmaken van keuken en sanitaire voorzieningen.

Lees ook: Horst gaat tijdelijk asielzoekers opvangen in woonunits op evenemententerrein

Dinsdag 29 november legt burgemeester Richard de Boer het plan voor aan de gemeenteraad. Het principebesluit ligt bij de burgemeester, maar als er veel te weinig draagvlak binnen de lokale politiek is, dan trekt De Boer het besluit in.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal