Extern en onafhankelijk onderzoek naar ‘werkomstandigheden’ DWDD

© OLIVIER THIJSSEN

Het onderzoek naar de werkomstandigheden bij De Wereld Draait Door (DWDD) wordt „extern belegd bij een onafhankelijke partij”.

Redactie

Dat heeft de publieke omroep (NPO) maandag laten weten. Eerder op de dag maakte Matthijs van Nieuwkerk bekend dat hij zijn banden met BNNVARA verbreekt. Sinds vrijdag is hij in opspraak door een artikel in de Volkskrant waarin tientallen oud-medewerkers spraken over de werkomstandigheden bij het programma.

„Het onafhankelijke onderzoek moet gaan over wat er precies is gebeurd achter de schermen bij DWDD, welke signalen er zijn geweest en wat er met die signalen is gedaan. Uiteraard is hierbij van groot belang dat de betrokken medewerkers worden gehoord en dat het onderzoek recht doet aan hun belangen”, aldus de omroep.

Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag, riep zondag in het tv-programma Buitenhof op tot een onafhankelijk onderzoek naar wat er is misgegaan bij DWDD. Het terugkijken naar wat er is gebeurd, moet volgens Hamer buiten de deur gebeuren. Minister van Staat Winnie Sorgdrager, die de commissie grensoverschrijdend gedrag in de cultuursector leidt, noemde ze als iemand die zo’n onderzoek zou kunnen doen. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid ziet ze als optie.

Betere begeleiding

Eind deze week informeert de NPO staatssecretaris Uslu (OGW) over de aanpak van het onderzoek. Een van de actiepunten zou volgens NPO-voorzitter Frederieke Leeflang een „betere begeleiding van presentatoren, eindredacteuren en redactieleden die bij het maken van de programma’s onder hoge druk moeten presteren” moeten zijn. Ook het werken met minder kortlopende contracten wordt aan de kaak gesteld. Het onderzoek moet aan het eind van het eerste kwartaal van 2023 zijn afgerond.

In het Volkskrantartikel werden misstanden opgesomd die er bij het programma achter de schermen zouden hebben plaatsgevonden, mede door de 62-jarige Matthijs van Nieuwkerk. Het ging volgens medewerkers bijvoorbeeld om „publieke vernederingen” door de presentator, die lange tijd een van de bestbetaalde en meest beeldbepalende presentatoren van de NPO was. Tientallen werknemers vielen volgens de Volkskrant ziek uit vanwege de werkomstandigheden.

Lees ook: Matthijs van Nieuwkerk breekt met BNNVARA, legt werk neer