Geen vervolging in één zaak mogelijk misbruik bij The Voice, rest onderzoek loopt nog

The Voice of Holland.  © ANP/HH

In één verdenking van een mogelijk zedenmisdrijf rond het tv-programma The Voice heeft het Openbaar Ministerie besloten niet te vervolgen. Het onderzoek naar andere verdenkingen loopt nog.

Redactie

Sinds eind april wordt onderzoek gedaan naar mogelijke zedenfeiten gepleegd door vier personen rond het programma, namelijk rapper Ali B, voormalig bandleider Jeroen Rietbergen, zanger Marco Borsato en een regisseur. Het sepot gaat volgens ingewijden over de regisseur, maar het OM kan dat niet bevestigen. Tegen hem was aangifte gedaan van onzedelijke betasting en een zoen op de mond. De regisseur heeft de aantijgingen aan zijn adres altijd ontkend.

„Na zorgvuldige bestudering van het onderzoeksdossier en intern overleg is door de officier van justitie besloten in de betreffende zaken geen vervolging in te stellen tegen de verdachte. Er is geen bewijs gevonden dat de aangiften ondersteunt”, meldt het OM dinsdag. „De vraag of de in de aangiften genoemde voorvallen wel of niet plaatsgevonden hebben, blijft hiermee onbeantwoord”. Het OM zegt zich te realiseren dat dit sepot „voor zowel de aangevers als de (gewezen) verdachte onbevredigend kan zijn”.

Het OM verwacht niet eerder dan begin volgend jaar de andere onderzoeken af te ronden.

Toen het verhaal over The Voice naar buiten kwam, legde Rietbergen zijn werk als bandleider direct neer. De inmiddels ex-partner van Linda de Mol erkende dat hij relaties van „seksuele aard” met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij het programma. Ali B ontkent de aantijgingen, net als Borsato.

Lees ook: Is giftige manier van leidinggeven uitzonderlijk aan de top? ‘Bijna niemand kan ertegen zo geroemd te worden’