FNV kondigt nieuwe stakingen zorg- en leerlingenvervoer aan

© ANP

Vakbond FNV kondigt nieuwe stakingen in het zorg- en leerlingenvervoer aan. Chauffeurs van een aantal grote taxibedrijven leggen volgende week woensdag voor 24 uur het werk neer.

Redactie

Volgens de bond zijn de cao-onderhandelingen met werkgevers „mislukt”. De gesprekken werden maandag hervat, nadat chauffeurs vorige week ook al hadden gestaakt om zo een betere cao af te dwingen. Daardoor konden sommige leerlingen in het speciaal onderwijs niet naar school worden vervoerd.

Maar het nieuwe bod van de werkgevers is volgens FNV „erger” dan het vorige. Chauffeurs willen 100 procent worden doorbetaald bij ziekte, maar de werkgevers gaan daar vooralsnog niet in mee. Ook vindt FNV het laatste loonbod ontoereikend. FNV-bestuurder Meindert Gorter: „Terwijl de eisen van de chauffeurs heel normaal zijn. Ze willen een loon waarmee ze boodschappen en rekeningen kunnen betalen.”

Noodzaak

De chauffeurs staken liever niet, aldus FNV. Dat ze het doen zegt dat volgens de vakbond iets over de noodzaak. De stakingen worden „ruim op tijd” aangekondigd, zodat de kwetsbare passagiers die er de dupe van zijn voldoende tijd hebben om zich erop voor te bereiden.

Bij de taxibedrijven Connexxion, Munckhof en Noot wordt volgens FNV woensdag sowieso gestaakt, „en daar komen nog andere bedrijven uit het hele land bij”. Gorter roept werkgevers op om voor woensdag alsnog aan de eisen van de chauffeurs te voldoen.

Vakbond CNV liet zich eerder op de dag juist positief uit over het vernieuwde eindbod van werkgeversvereniging KNV Zorgvervoer en Taxi. CNV heeft het bod voorgelegd aan leden en zal zolang de stemming duurt geen nieuwe acties organiseren.

Lees ook: PostNL en FNV moeten van de rechter verder praten, staking dinsdag afgewend

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal