Van nul tot nu Heuvelland: De dode smokkelaar

Foto ter illustratie. © John Peters

Margraten -

Smokkelen was in het begin van de vorige eeuw voor bewoners in de grensstreek een tweede natuur. Tot de Eerste Wereldoorlog werd er voornamelijk zout tussen België en Nederland gesmokkeld.

Frans Meijers - Heemkunde Vereniging Margraten

Tijdens de crisisjaren kwamen er meer goederen bij die gesmokkeld werden zoals sigaretten, vloeitjes, parfum en jenever. Deze smokkelwaar werd tijdens de nacht gewoon in een rugzakje of pungel de grens overgebracht. Ook werden spullen in een geheim vak in een sjees met paard, in een hol spatbord van een auto of in een fietszadel verstopt. Ook in de omgeving van Margraten werd op deze manier gepoogd iets bij te verdienen. Smokkelaars waren meestal jonge jongens die bij een boer hadden gewerkt, maar ontslagen werden omdat ze de leeftijd van 20 hadden bereikt. Jongere knechten waren immers goedkoper. Het was voor deze ontslagen knapen een moeilijke tijd. Er was immers geen werkeloosheidsuitkering of bijstandsuitkering. Er zat voor deze jongens vaak niets anders op dan op deze manier iets te verdienen.

Dodelijk schot

Op pinkstermaandag 21 mei 1934 kwam er ’s avonds tijdens het lof een vrouw de kerk van Honthem binnen gerend en riep tegen pastoor Creuzen: ‘Kom gauw en pak de heilige olie. Ze hebben in de buurt van Honthem iemand doodgeschoten.’ Op de weg richting Bruisterbosch, bij de afslag naar Honthem, stond een auto met hierin het slachtoffer. Naast de auto stond de politieman die het dodelijke schot had gelost. Wat was er gebeurd?

Stopteken genegeerd

Rond kwart voor zeven die avond kwamen er enkele auto’s aan die door de veldwachter werden gesommeerd te stoppen. De bestuurders negeerden dit stopteken en gingen er in volle vaart vandoor. Hierop heeft de veldwachter op de vluchtende auto’s geschoten. De bestuurder van een van deze auto’s is dodelijk verwond. Het slachtoffer was de 24-jarige Adriaan Van de Laarschot. Adriaan was afkomstig uit Hoensbroek. Na dit dodelijk ongeval zijn de twee commiezen overgeplaatst omdat ze door de kompanen van de gedode smokkelaar werden bedreigd. Smokkelen was dus voor alle partijen gevaarlijk.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal