Ontdek tijdens een vogelexcursie in Nationaal Park De Groote Peel welke vogels er overwinteren

© Marijke Vaes-Schroën | Staatsbosbeheer

Ospel
Silke van Deelen

Nationaal Park De Groote Peel is een overwinterplek voor veel vogels. Tijdens een vogelexcursie op zondag 4 december en zondag 15 januari kunnen bezoekers – samen met een Peelgids van Staatsbosbeheer - ontdekken welke soorten dat zijn.

De Groote Peel is een belangrijk gebied voor vogels. Als in het najaar de broedvogels zijn vertrokken maken ze plaats voor de ‘wintergasten’. In de winter verblijven er duizenden ganzen in de Peelstreek. Vanuit de noordelijke broedgebieden zoeken deze vogels tijdelijk het warmere zuiden op. De Peelstreek is daarbij een geliefde pleisterplaats. De akkers en weilanden rondom het Nationaal Park bieden een rijkdom aan voedsel en ‘s nachts genieten de vogels van de rust op en rondom de waterplassen in het gebied. Behalve verschillende ganzen en eenden soorten zijn in deze tijd van het jaar onder andere de klapekster, de grote zilverreiger en de blauwe kiekendief waarneembaar. In het voorjaar vertrekken de vogels weer naar huis om te broeden. De meeste ganzen overnachten op ‘t Elfde, de grote waterplas midden in de Peel. Vroeg in de ochtend vertrekken ze in groepen en in verschillende richtingen, om vervolgens neer te strijken op de landbouwgronden rondom het gebied.

De excursie start om 9.00 uur bij het buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost 7 euro per persoon. Draag stevige, waterdichte schoenen en neem een verrekijker mee.

Reserveren is noodzakelijk en kan via www.staatsbosbeheer.nl/vogelspelen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal