Zo beïnvloed online vergaderen de verkeersveiligheid

© Pixabay.

Online vergaderen achter het stuur en opletten in het verkeer gaan niet samen. Na de coronacrisis, waarin thuiswerken een begrip is geworden, blijft online vergaderen een trend. Uit een onderzoek van Interpolis is gebleken dat online vergaderen achter het stuur een activiteit is wat nog veel werkgevers en werknemers doen. Online vergaderen zorgt voor onoplettendheid in het verkeer, waardoor het gevoel van verkeersveiligheid daalt.

Aangeboden door Interpolis

Oorzaak verkeersongevallenAfleiding speelt een rol bij 68 procent van de verkeersongevallen, is gebleken uit een eerder onderzoek van Interpolis. Wanneer ondernemers en werknemers onderweg deelnemen aan een vergadering, zorgt dit ervoor dat zij niet volledig opletten. Het huidige onderzoek van Interpolis geeft aan dat 40 procent van de ondernemers en 13 procent van de werknemers wel eens onderweg deelneemt aan online vergaderingen, zowel in de auto, op de fiets en in het openbaar vervoer. Ondernemers en werknemers doen in de auto dan aan videobellen achter het stuur of heeft de camera aan achter het stuur.

Videobellen is een activiteit wat kan zorgen voor meer verkeersongevallen omdat je minder oplettend wordt. Met het toenemende woon-werkverkeer is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt tussen ondernemers en werkgevers zodat online vergaderen de verkeersveiligheid niet meer beïnvloed.

Wat kunnen we er aan doen?Om de verkeersveiligheid te waarborgen, moet ervoor gezorgd worden dat online vergaderen in het verkeer afneemt. Er kunnen simpele afspraken worden gemaakt over het niet telefonisch bereikbaar zijn wanneer iemand in de auto zit tijdens werktijd. Denk hierbij aan mensen die terugkeren naar kantoor van een afspraak of mensen die locatieonafhankelijk werken. Een andere afspraak kan het installeren van AutoModus op je iphone zijn. AutoModus is een app, geïntroduceerd door Interpolis. Het is een app die je helpt om jouw telefoon te negeren als je onderweg bent. Zelf hoef je er niks voor te doen, de app start en stopt namelijk automatisch zodra je telefoon verbinding maakt met de autoradio. Simpel toch?

De AutoModus app werkt het beste samen met de ‘Niet storen’ functie van je telefoon. Met deze functie worden inkomende oproepen en berichten gedempt. Na je autorit krijg je alle gemiste berichten en oproepen alsnog te zien.

Advies om verkeersveiligheid te waarborgenOm minder deel te nemen aan online vergaderingen onderweg, en zo de verkeersveiligheid te waarborgen, worden de volgende punten geadviseerd:

• Zet in je agenda van werk wanneer je in de auto zit. Zo weten zij dat jij niet bereikbaar bent en kunnen ze wachten met bellen tot jij uit de auto bent.

• Download de AutoModus app. Op deze manier wordt je aangemoedigd mobielvrij te rijden. Deze app kan gedownload worden in de App store of Google Play Store.

• Gebruik de ‘Niet storen’ functie op je telefoon.

• Wanneer je geen navigatie op je telefoon gebruikt kun je je telefoon op een plek leggen waar je niet zomaar bij kunt. Zo kom je tijdens het autorijden minder in de verleiding om op je telefoon te kijken.