75 jaar filmclub LAS uit Maastricht: van smalfilm tot smartphone

Leden van LAS in actie. © Jim Evelein

Maastricht -

De film- en videoclub LAS uit Maastricht bestaat 75 jaar. Amateurfilmers van deze destijds dure hobby sleepten meerdere prijzen in de wacht. Tegenwoordig mogen ook filmers met smartphone aansluiten.

Redactie

In Maastricht werd op 21 februari 1947 de Limburgse Amateur Smalfilmclub (LAS) opgericht. Later werd het woord ‘videoclub’ aan de naam toegevoegd. Film was in de begintijd een dure hobby. Secretaris Laurent Beckers: „Niet iedereen was in staat de benodigde dure apparatuur aan te schaffen.” Anno 2022 zijn ook belangstellenden welkom die filmen met hun smartphone.

De club nam geregeld deel aan landelijke filmwedstrijden en boekte successen. In het filmarchief van LAS zijn films uit de jaren vijftig te bekijken van Herman Menger, Tan Hong en Frits Thissen, die met zijn eerste film Crazy Tine Agers de hoofdprijs won tijdens het landelijk NOVA-filmfestival. „We hebben nog beelden van Frits waarin hij aan onze huidige voorzitter Con Soeters uitlegt hoe hij tot filmen is gekomen. Hij leerde veel van de bekende filmer Bob Jansen, destijds ook lid van LAS.”

Goud

Er werden later provinciaal en landelijk prijzen binnengehaald. „Waaronder Peter Brouwers, Hub Boyens, Urbain Appeltans en Magda Verbist. Een van onze jongste leden is Daniël Beckers die op landelijke en internationale festivals vaak in de prijzen valt.” Clublid Fred van Aubel won in 1990 goud tijdens het Unicafilmfestival, het wereldfestival voor amateurfilmers, met zijn film De boom in het oog.

Tegenwoordig telt de club zo’n twintig leden. Ze maken (speel-)films en documentaires, maar ook vakantiefilms en ‘gewoon gezellige’ films die qua kwaliteit boven het gemiddelde huis-tuin-en-keukenniveau uitsteken, aldus Beckers.

Belangstellenden kunnen clubavonden bijwonen. „Als je lid wordt, krijg je een mentor toegewezen die je met raad en daad bijstaat.”

Meer informatie: www.lasmaastricht.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal