Gemeente wijst inwoners op verhoogd inbraakrisico in wintertijd

© ANP XTRA

Valkenburg -

Middenin de donkere dagen en met de feestdagen in aantocht neemt het risico op woninginbraken traditioneel toe. Gemeente Valkenburg aan de Geul roept inwoners daarom op extra alert te zijn.

Redactie

Dit advies lijkt allesbehalve overbodig, want in Valkenburg aan de Geul wordt relatief vaak ingebroken. Van januari tot en met september van dit jaar gebeurde dit al negentien keer.

„Een hoge heg, een onverlicht portiek of voorportaal. Ideale situaties voor een inbreker. Hij kan zich verstoppen en is in het donker slecht te zien voor voorbijgangers. Niemand die hem stoort. Kijk eens kritisch naar je eigen huis. Snoei op tijd je heg en sluit tijdschakelaars aan op je binnen- en buitenverlichting”, schrijft de gemeente.

Lees ook: In deze Limburgse gemeente werd dit jaar tot nu toe het meeste ingebroken

Vooral rond de feestdagen, op momenten dat veel mensen van huis zijn vanwege vakantie of bezoek aan familie of vrienden, is men kwetsbaar. „Je kunt er met eenvoudige oplossingen voor zorgen dat het lijkt alsof je er wel bent. Bijvoorbeeld door via een tijdschakelaar lampen te laten branden en de tv of radio aan te doen. Ook koffiekopjes op tafel laten staan, geeft een bewoonde indruk. Ben je wat langer weg, vraag buren dan om een oogje in het zeil te houden en je post te verwijderen.”

Kijk voor meer tips en informatie op de website van de politie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal