‘De liefhebbers onder u van papier, klepperende brievenbussen en smerige vingers kan ik geruststellen’

Bjorn Oostra. © Johannes Timmermans

Verdwijnt na het fotorolletje, de telefooncel en de acceptgirokaart nu ook de papieren krant? Als we de reacties lezen op onze enquête over het gebruik van onze online krant, dan is die vrees hier en daar best groot.

Bjorn Oostra

Heel veel Limburgers weten niet beter dan dat ze ’s morgens in alle vroegte de krant uit de brievenbus halen om bij een eerste kop koffie het laatste nieuws te lezen. In een kleine negentigduizend huishoudens – dat is iets meer dan vijftien procent van het totaal in Limburg – hoort de krant bij het dagelijks ochtendritueel. Nog even wat koppensnellen om straks met collega’s bij de koffieautomaat mee te kunnen praten over de jongste ontwikkelingen in de Limburgse politiek. Of in alle rust met z’n tweeën tijdens het ontbijt de krant van a tot z doornemen. ‘Heb je dat verhaal op pagina twaalf al gelezen? Dit is nu precies wat ik gisteravond bedoelde.’

Gemis

En als door onvoorziene omstandigheden de krant een keer niet bezorgd wordt, dan is het ritueel verstoord. Begint de dag niet zoals hij hoort te beginnen. Natuurlijk, er kan wel eens wat misgaan. De bezorger kan ziek zijn, door regen en harde wind kan hij vertraagd zijn en zware sneeuwval kan bezorgen helemaal onmogelijk maken. Als de krant onverhoopt een keer niet komt, is er begrip. Maar het gemis wordt er niet minder door. ‘Dat begrijpt u toch wel meneer de hoofdredacteur?’ Dat begrijp ik maar al te goed.

Lees ook: ‘We moeten fors ingrijpen en helaas stoppen met magazine Zine om niet in de problemen te komen, maar er is ook goed nieuws’

Ook mijn dag kon niet beginnen zonder een kop dampende koffie en de papieren krant. Liefst in alle rust las ik wat wij een dag eerder hadden gemaakt. Natuurlijk, de meeste verhalen had ik al gelezen. Sommige zelfs meermaals. Maar in gedrukte vorm op krantenpapier, komt zo’n verhaal toch anders binnen. Op de een of andere manier heeft een artikel dat in de krant staat net iets meer impact dan een verhaal op een schermpje. Heel lang dacht ik dat de e-paper, ook wel de krant achter glas genoemd, niks voor mij was. Ik dacht dat ik niet zonder het geluid van de klepperende brievenbus kon. Dat ik zelfs die inkt aan mijn vingers na het wegleggen van de krant nog zou missen.

Afkickperiode

Nu weet ik dat de e-paper een prima alternatief is. Zeker, het is even wennen. In mijn geval duurde dat een paar maanden. Maar na een relatief korte maar heftige afkickperiode, vind ik het heerlijk om ’s ochtends niet eerst naar buiten te hoeven om die half verregende krant uit de brievenbus te halen. In plaats daarvan kan ik nog liggend in bed de krant op mijn tablet lezen. Met een druk op de knop switch ik van de ene editie naar de andere, huisgenoten die de krant op hun tablet of telefoon lezen, hoeven niet meer te wachten totdat ik klaar ben en van vieze inktvingers heb ik al een tijd geen last meer.

Lees ook: Video: Abonnees krijgen uniek kijkje achter de schermen bij De Limburger

Ik ben niet de enige die de e-paper inmiddels heeft omarmd, maar ik behoor wel nog steeds tot een grote minderheid; zo’n 75 procent van onze abonnees leest de krant nog steeds op de oude vertrouwde manier. De liefhebbers onder u van papier, klepperende brievenbussen en smerige vingers kan ik geruststellen. Hoewel er ooit een moment komt dat de laatste papieren krant van de pers rolt, durf ik de voorspelling wel aan dat het komend decennium in heel veel Limburgse huis­houdens de dag kan blijven beginnen met een kopje koffie, een overheerlijk ontbijt en een verse krant.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal