Eerste buurtkastje van Stein staat in Nieuwdorp: ‘We streven naar meerdere in elke kern van de gemeente’

Suus Cramers en Yvonne Coumans vullen het buurtkastje in de Woeringenstraat in Nieuwdorp voor het eerst. © De Limburger

Stein -

Het eerste buurtkastje voor het geven en nemen van producten in Stein is donderdagmiddag in gebruik genomen.

Nick Bruls

Het staat voor het huis van Hein en Yvonne Coumans in de Woeringenstraat (91) in Nieuwdorp. Voedselhulp Westelijke Mijnstreek zorgde ervoor dat het direct gevuld werd met onder meer koffie, chocoladepasta, keukenrol, jam, soep en douchegel.

Het buurtkastje is een initiatief van CDA’er Gabriëlle Essing, die het uitrolde in Sittard-Geleen. Suus Cramers van de CDA-fractie in Stein gaf het navolging in haar gemeente. De eerste twee kastjes zijn gesponsord door Sjpassie. De doelen van het project zijn het tegengaan van verspilling, gezinnen die het niet zo breed hebben helpen en verbinding in de wijk.

Lees ook: Buurtkastjes voor het geven en ontvangen van eten en andere producten duiken straks ook op in het straatbeeld van Stein

„We streven ernaar om in elke kern van de gemeente één of meerdere kastjes te plaatsen”, zegt Coumans. Het exemplaar naast zijn voordeur staat iets verscholen achter een boompje, zodat iedereen zonder gêne er iets uit kan nemen. Cramers: „Elk kastje is geschikt, zolang het maar een deurtje in zit waar je doorheen kunt kijken. En het is fijn als mensen hun kastje registreren na plaatsing.”

Een A4’tje met spelregels moet alles in goede banen leiden. Er staat onder meer op dat producten lang houdbaar moeten zijn en dat de beheerder wel een oogje in het zeil houdt, maar niet aansprakelijk is.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal