Ruim zeventig procent van de Limburgers herkent bericht NL-Alert

Maastricht -

Binnenkort ontvangt heel Nederland wéér een NL-Alert. Op maandag 5 december rond 12.00 uur zendt de overheid het twintigste NL-Alert testbericht uit.

NL-Alert bestaat deze maand tien jaar. Inmiddels werd het alarmmiddel ruim 1100 keer ingezet in verschillende situaties. Van grote branden en onverwacht noodweer tot de huldiging van Feyenoord en een ontsnapte giftige slang.

Herkennen

Op de eerste maandagen in juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. Ruim zeven op de tien Limburgers die het testbericht ontvangen, herkennen NL-Alert hierdoor ook bij een noodsituatie. Dit blijkt uit een onderzoek dat namens het ministerie van Justitie en Veiligheid is uitgevoerd. In het testbericht staat duidelijk dat het om een test gaat. Het testbericht ziet er als volgt uit:

NL-Alert 05-12-2022 12.00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english.

Het NL-Alert kan hard klinken voor mensen die oordopjes of een koptelefoon gebruiken.

Iédereen direct informatie bij een noodsituatie

Het alarmmiddel NL-Alert waarschuwt en informeert wanneer er in de buurt een noodsituatie is. Denk aan een grote brand of onverwacht noodweer. In een NL-Alert staat altijd wat er aan de hand is, wat mensen moeten doen en waar ze meer informatie kunnen vinden. Bij het ontvangen van een NL-Alert wordt dringend verzocht het bericht direct door te lezen, in actie te komen en anderen te informeren.

Klik hier voor meer informatie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal