De Koeleköp uit Meers begonnen met een prinsenmuts van stro, maar bestaan nu alweer 7x11 jaar

Het feestweekend werd vrijdagavond afgetrapt met een receptie. © Ermindo Armino

Meers -

Carnavalsvereniging De Koeleköp uit Meers bestaat 7x11 jaar. Het feestweekend om dat jubileum te vieren is vrijdagavond afgetrapt met een receptie en artiesten.

Nick Bruls

Direct na de Tweede Wereldoorlog besloten lokale middenstanders om in het dorp dat carnaval vieren toch al zo leuk vond een vereniging op te richten. Met kaartavonden werd destijds geld ingezameld om activiteiten te organiseren, zo schreef Carry Zijlstra in 1979 bij het 33-jarig bestaan. Met alleen een potje toepen kwamen ze er echter niet. ‘Dus werd er ook nog een loterij op touw gezet.’

Ook een optocht door de smalle straten van Meers laten trekken was zo eenvoudig niet, wegens een gebrek aan wagens, trekkers én buurtverenigingen. Dankzij hulp van buitenaf en een ingenieus bestuur lukte het toch. En Sjeng Op den Camp werd de eerste prins. Op klompen en met een hoedje van stro op zijn hoofd. In het tweede jaar leende de vereniging een steek in Stein, beschrijft Zijlstra het prille begin van De Koeleköp, die nu dus toe zijn aan hun 77ste jaar.

Dat carnavalsjubileum wordt groots gevierd in een paviljoen op het oude voetbalveld. Met vrijdagavond dus een receptie. Zaterdag staan de gerenommeerde Limburgse acts Janse Bagge Bend en Rowwen Hèze op het podium. Die avond is al uitverkocht. Zondag wordt afgesloten met Frühshoppen.