Blokkade A12: 150 demonstranten Extinction Rebellion aangehouden

© Regio15/De Telegraaf

De politie heeft zaterdag 150 demonstranten van klimaatactiegroep Extinction Rebellion voor het blokkeren van de A12 bij Den Haag.

Redactie

De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, had de blokkade verboden en aangeboden dat de demonstranten hun protest konden voortzetten op het Malieveld. „Een deel gaf hieraan geen gehoor”, aldus de politie, waarna deze demonstranten in bussen naar het politiebureau werden vervoerd en werden aangehouden.

De politie kon nog niet direct zeggen of de demonstranten die zijn aangehouden ook de nacht op het bureau moeten doorbrengen. „Alles wordt nu afgehandeld op het bureau”, aldus een woordvoerster. De politie heeft de demonstranten meerdere keren gevraagd om te vertrekken en ze een waarschuwing gegeven voordat ze werden aangehouden.

Cola

Het verwijderen van de demonstranten verliep rustig. Mensen werden opgetild en weggedragen naar bussen. Ook zette de politie flesjes cola in om de lijm op te lossen die sommige demonstranten op hun handen hadden gesmeerd om zich vast te lijmen aan elkaar of aan het wegdek. De cola loste de lijm razendsnel op. Sommige demonstranten reageerden hier op de livestream met verbazing op en leken dit niet te weten.

De A12 is sinds 14.50 uur weer open in beide richtingen van en naar Den Haag. De demonstranten hadden zich zaterdag vanaf het middaguur verzameld op de snelweg, precies tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat in. Ook langs de kant van de snelweg hadden zich demonstranten verzameld. Met spandoeken en leuzen riepen ze het kabinet op te stoppen met subsidies voor de fossiele industrie.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal