Geen Limburgse medaille bij de senioren op NK cross, Wolvekamp grijpt titel bij junioren

Mahadi Abdi Ali © Annemiek Mommers

Tilburg -

Mahadi Abdi Ali en Jennifer Gulikers hielden zondag de Limburgse eer hoog bij het NK cross in Tilburg. Een medaille leverde hun zesde en vijfde plaats echter niet op. Bij de junioren U18 greep Mick Wolvekamp de titel.

onze verslaggever

Stan Niesten veroverde bij de Warandeloop in Tilburg de Nederlandse titel op de cross. De 26-jarige atleet uit Beverwijk finishte als tweede achter de Serviër Elzan Bibic, die in 29.26 de snelste was over de tien kilometer. Acht seconden na de winnaar leverden Niesten en Filmon Tesfu een felle sprint om de nationale titel. Het verschil was amper waarneembaar.

Daarachter liep Mahadi Abdi Ali uit Stein een kleine halve minuut later naar een prima zesde plaats op het nationale kampioenschap. De specialist op de 5000 meter op de baan was tevreden over zijn race. „Het ging heel goed. Mijn beste cross ooit. Hier kan ik mooi op voortbouwen richting het indoorseizoen.” Bas van Hooren uit Gronsveld, net terug van een lange blessure, eindigde vlak achter Abdi Ali als zevende in precies dertig minuten. „Goed voor zo weinig training, maar teleurstellend omdat ik toch voor een medaille ging. Mentaal weet ik nu in ieder geval wel weer dat ik kan vertrouwen op m’n lichaam, dus nu is het een kwestie van opbouwen richting het NK 10 kilometer op de weg.”

Bij de vrouwen ging de Nederlandse titel naar Silke Jonkman. De 25-jarige Groningse bereikte als tweede de finish achter de Zweedse Sarah Lahti, die voor de 8 kilometer 26 minuten en 40 seconden nodig had. Jonkman kwam zestien seconden later over de finish. Het zilver in de nationale titelstrijd ging naar Diane van Es, brons was voor Veerle Bakker. Amper twaalf seconden later passeerde Jennifer Gulikers uit Stein, de partner van Abdi Ali, de meet voor een prima vijfde plaats. Op de korte cross behaalde Limbrichtenaar Maarten Plaum een dertiende plaats. Bo Ummels kwam bij de vrouwen na 2400 meter ook al dertiende over de streep.

Bij de junioren U18 was er goud voor Mick Wolvekamp. De atleet van Unitas was in de eindsprint net iets eerder over de streep dan Nathan Houwaard. Levi van Mulken uit Geleen was bij de U20 goed voor plek acht. Falco Aarts van Atletiek Maastricht voor plek tien. Lynn van Ham bij de meisjes vond zich in diezelfde categorie terug op de dertiende stek.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal