ME grijpt in bij rellen in grote steden na WK-overwinning Marokko

Ook in Amsterdam zijn na het duel tussen Marokko en België druk op straat, zoals hier bij het Mercatorplein. 

De Mobiele Eenheid (ME) heeft zondag rond het begin van de avond ingegrepen bij rellen van supporters met Marokkaanse vlaggen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam na de WK-overwinning van Marokko op België.

Redactie

In Rotterdam daagde een groep van zo’n 500 relschoppers de ME uit die daarna charges uitvoerde. Er werd glas en vuurwerk gegooid naar de politie. Een onbekend aantal mensen werd aangehouden, twee agenten raakten in Rotterdam gewond bij de onlusten. „Eén liep gehoorschade op en de ander kreeg iets tegen zijn hoofd”, aldus een woordvoerder van de politie. In Den Haag en Amsterdam hield de politie één persoon aan.

Op het Mercatorplein in Amsterdam hing eveneens een grimmige sfeer. Ook daar misdroegen naar schatting zo’n 500 mensen zich. Er werd een deelauto en een deelscooter in brand gestoken en agenten bekogeld met zwaar vuurwerk. Een groep jongeren danste op een Mercedes en zwaaide met fakkels.

Pas om kwart voor acht, toen de in brand gestoken auto nagenoeg uitgedoofd was, kwamen meerdere eenheden en ME’ers op het inmiddels nagenoeg uitgestorven plein en arriveerde een brandweerauto om de laatste vlammen te blussen. In donkere straten rond het plein klonken nog flinke vuurwerkknallen.

VVD-fractievoorzitter in Amsterdam Claire Martens is woest. „Dit was geen feest. Dit zijn jongens die denken dat zij de baas zijn op straat en niet de politie. Dat kunnen we niet accepteren. Waarom greep de ME zo laat in? Hoe gaan we dit komende week voorkomen?” Annabel Nanninga van JA21 noemt de rellen in eerste reactie ’ronduit schandalig’.

De politie is massaal aanwezig in Rotterdam. © MEDIA TV

Ook in de Haagse Schilderswijk was het na de wedstrijd onrustig en moest de ME ingrijpen. In Den Haag klommen dansende jongeren op een rijdend busje en werd met zwaar vuurwerk gegooid. Ook trokken supporters auto’s van voorbijgangers open. Volgens een woordvoerder ging het om een ’grote groep’relschoppers.

Een auto moet het ontgelden op het Mercatorplein. © LORENZO DERKSEN

De ploeg van bondscoach van Marokko Walid Regragui won met 2-0 door doelpunten in de tweede helft van Abdelhamid Sabiri en voormalig AZ-speler Zakaria Aboukhlal. Marokko, dat alleen in 1986 de knock-outfase op een WK bereikte, heeft voorlopig de leiding in groep F met 4 punten.

Na de zege van Marokko braken ook in de Belgische hoofdstad Brussel en in Antwerpen rellen uit. Honderden jongeren richtten daarbij op grote schaal vernielingen aan en bestookten agenten met projectielen. Verschillende relschoppers werden opgepakt. In Antwerpen werd een tiental relschoppers opgepakt en werd het waterkanon ingezet nadat jongeren een politieauto hadden aangevallen en zwaar vuurwerk hadden afgestoken. Ook de auto van een cameraploeg van de publieke omroep werd bekogeld. Een journalist raakte door vuurwerk ook gewond aan het gezicht.

Dansende jongeren op een auto op het Amsterdamse Mercatorplein. 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal