Martin van Rijn leidt onderzoek misstanden binnen publieke omroep

Oud-minister Martin van Rijn is de voorzitter van het onafhankelijke onderzoek naar de publieke omroep. © ANP

Oud-minister Martin van Rijn is de voorzitter van het onafhankelijke onderzoek dat wordt gedaan naar de werkcultuur bij de publieke omroep. Dat heeft de NPO maandag bekendgemaakt.

Redactie

Vrijdag werd bekend dat het eerder aangekondigde onderzoek naar de situatie bij De Wereld Draait Door, na berichtgeving van de Volkskrant over „grensoverschrijdend gedrag” van onder anderen presentator Matthijs van Nieuwkerk, wordt verbreed naar de gehele publieke omroep vanwege meerdere meldingen bij ook andere programma’s.

Resultaten in 2023

Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld, is als onafhankelijk adviseur betrokken bij het onderzoek. Ook meldpunt Mores, een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag binnen de podium-, film- en televisiesector, heeft een adviserende rol. Hoogleraar leiderschap en gedrag Erik van de Loo en hoogleraar corporate governance Jaap Winter zijn gevraagd om met een actieplan aan de slag te gaan voor een veilig werkklimaat bij de NPO. De uitkomst van het onderzoek wordt in de eerste helft van 2023 verwacht.

Het onderzoek volgt op een artikel in de Volkskrant die met tientallen oud-medewerkers van DWDD sprak. Van Nieuwkerk heeft inmiddels de samenwerking met BNNVARA verbroken. De programma’s die hij voor de NTR maakte rond de Top 2000 gaan niet door met Van Nieuwkerk.

Lees ook: Limburgse omroepbaas pakt Matthijs van Nieuwkerk aan: Suzanne Kunzeler heeft ‘grafhekel aan mensen die huichelen’