Cliënten GGZ tonen hun kunsten in gemeentehuis Beek

Kunstwerken uit de expositie ‘Zinnebeelden’. © Gemeente Beek.

Beek -

Cliënten van GGZ Zuyderland exposeren tot en met 30 december hun kunstwerken in het gemeentehuis van Beek.

Redactie

De kunstenaars zijn deelnemers van stichting Zinnebeelden, dat zich richt op kunst van mensen die gebruikmaken van de GGZ van Zuyderland. „Mensen in een van de moeilijkste periodes van hun leven of hen die hiervan herstellende zijn.”

De stichting zegt te hopen, door exposities en presentaties, iedereen kennis te laten maken met hun creativiteit als onderdeel van hun individuele ontdekkingsreis naar herstel.” Maar vooral wil de stichting met de expositie „(voor-)oordelen die de maatschappij heeft over mensen die in de psychiatrie verblijven” wegnemen.

Het werk dat door deze mensen gemaakt wordt, heeft in de kunstwereld de naam ‘Outsider Art’ gekregen. „Dat is een verzamelnaam voor authentieke kunstwerken, gemaakt door mensen met bijzonder artistieke talenten die luisteren naar de stem in zichzelf.”

De deelnemers volgen geen kunstopleiding, en in sommige gevallen verblijven zij in een instelling. „Ze ontplooien hun creativiteit buiten de kaders en buiten het zicht van het reguliere kunstcircuit.”

De kunstwerken getuigen van een leven dat, met momenten, anders verloopt dan dat van de meesten van ons, aldus stichting Zinnebeelden. „Het zijn ‘vensters’ die ons een blik gunnen in het hoofd en de ziel van mensen die door de maatschappij vaak als ‘vreemd’ worden gezien. Vanuit hun diepste intentie en aanvoelen zetten zij hun beleving en ervaring trefzeker, overtuigend en altijd zonder aarzeling neer.”

De expositie is tot en met 30 december te bezichtigen tijdens kantooruren op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur, op woensdag van 14.00 tot 19.00 uur.