Geen snel verwelkende bos bloemen, maar een hangpot

Plantenkweker Ruud Eijkenboom uit Sint Odiliënberg zit al jaren in het vak. Experimenteel als hij is besloot hij, midden in de coronapandemie, tophangpotten.nl te lanceren: de hangpot als een beter alternatief voor de snel verwelkende bos bloemen.

Aangeboden door Tophangpotten.nl

Hij liet een site bouwen, een chique doos ontwerpen en maakte in 2021 meer hangpotten dan ooit. Voor 2022 trok hij Richard Cox aan als de man die op zoek gaat naar mooie samenwerkingen. ‘We willen de ondernemer gaan ontzorgen met iets moois: een duurzaam cadeau, goed voor een blijvende glimlach.’

De kwekerij heeft al één groot voordeel als het gaat om het nastreven van duurzaamheid. ‘Hier worden planten gekweekt. Hoe groen wil je het hebben?’, lacht Richard. ‘Bij het opzetten van Tophangpotten.nl is die o zo belangrijke glimlach voortdurend top of mind geweest. De potten die we gebruiken zijn van gerecycled materiaal, de doos waarin de pot verstuurd wordt, is gemaakt van gerecycled papier.

Aan de cadeaudoos kleeft een bijzonder verhaal. ‘Dat paste uiteindelijk perfect bij onze gedachten over duurzaamheid, maar op een totaal andere manier dan we zelf hadden bedacht’, vertelt Richard. ‘We hebben bij het bezorgen van de hangpotten veel oh’s en ah’s gehoord. Vanwege de hangpot, maar ook vanwege die verpakking. Sommigen lieten ons weten het zonde vinden om die bij het oud papier te doen, maar pas toen iemand zei een doos te willen kopen omdat hij hem zo mooi vond, is bij ons het kwartje gevallen.’ Elke geretourneerde doos is daarom 5 euro “glimlachbonus” waard. ‘Die 5 euro kan de klant schenken aan een vereniging of stichting die hem na aan het hart ligt of aan een goed doel’, schetst Richard. Verschillende goede doelen , waaronder ’t Ronald McDonaldhuis en Toon Hermans Huis Roermond, hebben al een glimlachbonus mogen ontvangen, deze staan keurig op de site vermeld. De enige voorwaarde is dat de doos in goede staat bij ons terugkomt.’

Ondernemers hebben het druk, te druk, zo merken ze ook bij Tophangpotten.nl. ‘Lijkt corona met alle stress achter de rug, dan is er nu de krapte op de arbeidsmarkt. Ondernemers weten wel dat van hen verwacht wordt dat ze zo nu en dan iets doen voor hun medewerkers, maar die tijd, hè!’, glimlacht Richard. ‘Daarom zijn wij er! Wij ontzorgen de ondernemer op dat vlak. Als hij of zij ons van een adressenlijst voorziet en bijvoorbeeld een verjaardagskalender, dan doen wij al het overige. Van hangpotten maken tot het schrijven van wenskaarten, van het inpakken tot het bezorgen aan huis.”