Waterschap pakt afkalven Geleenbeek aan in Schinnen

© Johannes Timmermans

Schinnen -

Waterschap Limburg gaat de afkalving aanpakken van de Geleenbeek in Schinnen.

RedactieBron: ANP

Dat afkalven zorgt voor gevaarlijke situaties. Zo kunnen bomen erdoor omvallen, waarbij de wortels diepe gaten trekken. Een ander effect is dat mineralen steeds verder naar beneden zakken, waardoor de bodem voedselarm wordt.

Lange termijn

Het schap maakte de maatregelen dinsdag bekend. De aanpak bestaat uit twee delen. Nog dit najaar worden bomen gekapt om eerder omgevallen bomen te kunnen verwijderen. Die bomen zorgen voor afwijkende stromingen in het water, waardoor taluds aan twee kanten uitspoelen. Volgend jaar wordt vervolgens bekeken welke oplossingen voor de lange termijn nodig zijn om afkalving en omvallende bomen te voorkomen.

De oevers van de Geleenbeek zorgden in mei in het naburige Sittard ook al voor problemen, toen daar na zware regenval een pas aangelegde stenen kademuur over een lengte van enkele meters instortte.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal