VS: China breidt nucleair wapenarsenaal fors uit

Onderzeeërs van China in de Zuid-Chinese Zee. © REUTERS/De Telegraaf

China versnelt de uitbreiding van zijn nucleaire wapenarsenaal „aanzienlijk” en zou het aantal kernkoppen tegen 2035 bijna kunnen verviervoudigen.

Redactie

Dat stelt het Amerikaanse ministerie van Defensie in een dinsdag gepubliceerd rapport. Mogelijk beschikken de Chinezen over tien jaar over zo’n 1500 operationele kernkoppen - een forse toename vergeleken met de ongeveer 400 van nu.

Het Pentagon noemt de uitbreiding van het Chinese kernwapenarsenaal „zorgwekkend” en destabiliserend voor de regio”, aldus woordvoerder Pat Ryder, die tevens zei te hopen dat de VS met China „een open dialoog kunnen onderhouden om ervoor te zorgen dat er transparantie is en dat we begrijpen wat de bedoeling hierachter is.”

Lees ook: Chinese president Xi over Rusland: ’Nooit een nucleaire oorlog’

De VS beschikken zelf over een voorraad van 3750 kernkoppen, zo schreef het ministerie van Defensie in 2021 in zijn jaarrapport. Sinds 1994 hebben de VS naar eigen zeggen 11.683 kernkoppen ontmanteld.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal