Tuinbouwsector gaat uitstoot kassen verlagen

Het kan nog groener in de kassen. © ANP/HH

Nederlandse kassen moeten veel verder vergroenen. De tuinbouwsector en het kabinet zullen daarover woensdag afspraken ondertekenen. Daarmee wordt de komende jaren veel meer CO2-uitstoot voorkomen.

Mike Muller

De kassensector wil in 2040 klimaatneutraal zijn en heeft daartoe al stappen gezet. Maar er zijn ook gemiste kansen, concludeerden politici eerder al. Zo blijkt bijvoorbeeld in de Kop van Noord-Holland dat restwarmte van megadatacenters niet naar kassen gaat, maar gewoon in de lucht geblazen wordt.

Woensdag zullen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de glastuinbouwsector echter afspraken ondertekenen voor verdere verduurzaming, waardoor 1,0 tot 0,5 Mton CO2-equivalenten bovenop de al eerder afgesproken reductie worden vastgelegd, zo bevestigen ingewijden. Die extra reductie moet al in 2030 zijn behaald.

Lees ook: Riky Schut uit Venray: activiste tegen armoede maar ook ‘boerin tot in de kist’

Met een pakket aan maatregelen zoals subsidie en verdere beprijzing van CO2-uitstoot en het verplichten van energiebesparende maatregelen willen de sector en het ministerie de doelen behalen.