Brussel wil tribunaal voor Russische oorlogsmisdaden

Ursula von der Leyen. © ANP

De Europese Commissie wil een tribunaal opzetten om mogelijke oorlogsmisdaden door Rusland in Oekraïne te onderzoeken en te vervolgen.

Alexander Bakker

Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen woensdag bekendgemaakt. Brussel wil verder geld van gesanctioneerde Russen gebruiken voor de wederopbouw van Oekraïne. De gespecialiseerde rechtbank moet volgens Von der Leyen gesteund worden door de Verenigde Naties. Ze wil nu zo veel mogelijk internationale steun zoeken voor het initiatief.

In Den Haag heeft en had de VN al jaren meerdere tribunalen. Of deze nieuwe rechtbank ook in Nederland komt, is nog onduidelijk. Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft al een strafrechtelijk onderzoek lopen naar mogelijke oorlogsmisdaden door Rusland in Oekraïne. Von der Leyen benadrukt te willen blijven samenwerken met het Strafhof.

Wederopbouw

Von der Leyen lanceerde woensdag nog een tweede initiatief om de geconfisqueerde miljarden van gesanctioneerde Russen te gebruiken voor de wederopbouw van Oekraïne. „Rusland en zijn oligarchen moeten Oekraïne compenseren voor de schade en de kosten voor de wederopbouw”, vindt het EU-kopstuk. „We (de lidstaten red.) hebben 300 miljard euro aan reserves van de Russische centrale bank geblokkeerd en 19 miljard euro aan geld van Russische oligarchen bevroren. Met onze partners kunnen we op korte termijn een structuur creëren om deze fondsen te beheren en te beleggen.”

Lees ook: Gevangen door de Russen: ‘Soms bleek dat ik meer dan zes uur in de martelkamer was geweest’

De opbrengst wil Von der Leyen gebruiken om Oekraïne te helpen. „Zodra de sancties zijn opgeheven, moeten deze middelen worden gebruikt om te zorgen dat Rusland de volledige schade gaat betalen”, stelt de voorzitter verder. Daarmee begeeft de Commissie zich op juridisch glad ijs. Maar daar wil Brussel verandering in brengen door nieuwe internationale afspraken te maken. „Samen kunnen we legale manieren vinden om er te komen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal