Brand, Amstel en Heineken binnenkort flink duurder

© Johannes Timmermans

Amsterdam -

Heineken heeft horecaondernemers laten weten dat de bierprijzen van merken als Brand, Amstel en Heineken in januari opnieuw omhooggaan, met gemiddeld 10,7 procent.

ANP

De prijsverhoging komt bovenop de eerdere prijsstijgingen van 3,4 procent in januari en 5,8 procent in augustus. „Wereldwijd zien we de prijzen fors oplopen. Dit geldt ook voor ons als bedrijf. Of het nu gaat om transport, grondstoffen als mout en hop of verpakkingsmaterialen als karton en aluminium; de prijzen rijzen de pan uit als het gaat om het brouwen, verpakken en vervoeren van onze bieren”, staat in een brief aan ondernemers.

De bierbrouwer zegt dat niet alle kosten volledig worden doorberekend. „Heineken absorbeert een deel van die enorme kostenstijgingen. Tegelijkertijd kunnen we niet alle kosten op onze schouders nemen en ontkomen we er niet aan om een deel van die stijgingen door te berekenen in onze prijzen.” Of en met hoeveel Heineken de prijzen van zijn bier in de supermarkten en andere winkels gaat verhogen is niet bekend.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat ondernemers enorm zijn geschrokken. „Ze hebben ook al te maken met hogere energie-, huur-, en personeelskosten, een groot personeelstekort een dalend consumentenvertrouwen en coronaschulden die nog afbetaald moeten worden”, stelt de brancheorganisatie.

Daarbij vraagt KHN zich af of de enorme prijsverhogingen wel te herleiden zijn naar de daadwerkelijke meerkosten vanwege de crises. Ook wijst de organisatie erop dat „een dergelijke verhoging van andere brouwers in de lucht hangt”, ook al is deze nog niet gecommuniceerd. Horecaondernemers kunnen de grote stijgingen volgens KHN niet of nauwelijks doorberekenen aan de consument.

KHN heeft deze week contact met de Vereniging Nederlandse Brouwers om hun „ongenoegen te uiten en om opheldering te vragen”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal