E-sigaret mag vanaf 1 oktober alleen naar tabak smaken

© De Telegraaf

E-sigaretten mogen vanaf 1 oktober 2023 alleen nog naar tabak smaken.

Redactie

Het verbod op alle andere smaakjes, die nu nog veel aftrek vinden, gaat dan definitief in, blijkt uit een publicatie in de Staatscourant.

Het verbod is al twee jaar geleden aangekondigd, maar liep intussen vertraging op. In de zogenoemde Tabaks- en rookwarenregeling komt een lijst te staan met zestien smaakstoffen, die allemaal naar tabak smaken. Het idee is vooral dat rokers ze zo nog wel kunnen gebruiken om van hun verslaving af te komen, maar jongeren niet verleid worden door „allerlei verleidelijke, exotische smaakjes”.

Gezondheidsrisico’s

Zeven stoffen die ook naar tabak smaken, maar waar het RIVM voor had gewaarschuwd vanwege gezondheidsrisico’s, worden niet toegestaan. Het RIVM heeft overigens ook gewaarschuwd dat van de overige smaakjes niet helemaal duidelijk is hoe slecht ze zijn.

Lees ook: Kabinet wil sigaretten geleidelijk uit winkels verbannen

Volgens de nieuwe regels mag ook niet op de verpakking vermeld staan dat de e-sigaret naar iets anders smaakt dan tabak. De nieuwe regels gaan op 1 januari in, maar de verkoop zelf wordt pas vanaf 1 oktober echt verboden. In de tussentijd mogen de voorraden opgemaakt worden.

De Esigbond, brancheorganisatie van Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten, denkt dat de e-sigaret in Nederland door de nieuwe wetgeving „ophoudt te bestaan”. Voorzitter van de bond Emil ‘t Hart zegt dat de zestien smaakstoffen waartoe makers van e-sigaretten zich moeten beperken geen goede tabakssmaak opleveren.

Verleiding minder

Bovendien stappen volgens ‘t Hart rokers vaak snel over van tabakssmaak naar andere smaakjes, omdat dit ze zou helpen sneller van hun rookverslaving af te komen. De verleiding tot het roken van gewone sigaretten wordt minder als iemand overstapt op bijvoorbeeld een fruitsmaak, zo redeneert ‘t Hart. Dat zoete smaken vooral jongeren aantrekken tot de e-sigaret klopt dus volgens hem niet. Sowieso gebruiken volgens ‘t Hart relatief weinig jongeren de e-sigaret. De Esigbond noemt het smaakverbod „een grote vergissing”.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal