‘Forse huurverhoging dreigt in vrije sector’

De Woonbond is niet blij dat de nieuwe regels voor huurstijgingen in de vrije sector pas naar verwachting eind januari ingaan. © ANP/HH

Den Haag -

Huurders in de vrije sector kunnen volgend jaar toch een forse huurverhoging voor de kiezen krijgen. Daarvoor waarschuwt de Woonbond in een brief aan de Tweede Kamer.

onze verslaggever

Het is de bedoeling dat de huren in de vrije sector voortaan jaarlijks mogen worden verhoogd met maximaal de gemiddelde cao-stijging plus 1 procentpunt. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvestiging) heeft aangegeven dat huurders op basis daarvan een verhoging van circa 4 procent kunnen verwachten in 2023. Maar die wetswijziging gaat naar verwachting pas eind januari in.

Hoge inflatie

De Woonbond houdt er daarom rekening mee dat sommige huurders begin januari alsnog een verhoging op basis van de huidige hoge inflatie krijgen voorgeschoteld. Die huurstijging kan oplopen tot ongeveer 11 procent.

„Er zijn geen concrete aanwijzingen dat verhuurders massaal nog even snel de huur willen verhogen in januari. Maar enkel het feit dat het mogelijk is, is reden tot zorg”, aldus de Woonbond.

Lees ook: Kou, tocht en een torenhoge energierekening: wat kan je doen als huurder met enkelglas?

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal