Hoekstra: geen afvaardiging regering naar Qatar voor Oranje - VS

© ANP

Er gaat zaterdag geen afvaardiging van de regering naar Qatar om het WK-duel van Oranje tegen de Verenigde Staten bij te wonen.

Redactie

Hoekstra sluit niet uit dat de regering wel weer iemand stuurt naar een volgende wedstrijd als het Nederlands elftal na zaterdag doorgaat naar de kwartfinale. In dat geval wordt vooraf contact opgenomen met vertegenwoordigers van het land dat de tegenstander is. „Als men daar met een bepaalde delegatie komt, ook politiek, dan ligt het meer voor de hand dat je dat zelf ook doet.”

Finale

„Als we de finale halen zullen we met een serieuze afvaardiging komen”, zegt Hoekstra. „Het wordt wel een keer tijd.”

Bij de derde groepswedstrijd van het Nederlands voetbalteam tegen Qatar eerder deze week was minister Conny Helder (Sport) nog aanwezig in het stadion. Zij heeft het volgens Hoekstra „hartstikke goed gedaan”. Volgens hem was de keuze om überhaupt naar Qatar af te reizen „na rijp beraad” gemaakt omdat het kabinet een „bredere dialoog over een heleboel zaken” wilde voeren, waaronder de mensenrechten. Hij spreekt tegen dat het alleen om gascontracten te doen was.

Lees ook: Column: Vergeet onze minister van Laffe Statements en stuur meteen de allerhoogste naar Qatar: de koning

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal