Deze maand extra rondleidingen door voormalig NAVO-hoofdkwartier in Cannerberg

© Peter Schols

Maastricht -

Het voormalige NAVO-hoofdkwartier in de Cannerberg is in de decembermaand meermaals geopend voor publiek. Bezoekers kunnen het complex in de weekenden van 10 en 11 of 17 en 18 december onder leiding van een gids verkennen.

Redactie

„Het geheime ondergrondse hoofdkwartier werd in 1992 gesloten. In de tijd van de Koude Oorlog werd vanuit dit hoofdkwartier de luchtverdediging in de noordelijke helft van West-Duitsland aangestuurd. Sinds 2012 is er een enthousiaste vrijwilligersgroep van Het Limburgs Landschap actief, die rondleidingen verzorgd. Zij proberen een beeld te schetsen van wat er zich in het gangenstelsel heeft afgespeeld”, schrijft Het Limburgs Landschap, dat verantwoordelijk is voor het beheer.

Lees ook: Hier ‘schuilen’ topmilitairen NAVO-basis Brunssum als het nodig is: James Bond-achtige oorlogscommandopost is bestand tegen kernwapens

Briefing facility

Voor de (her)inrichting van de basis werd onder meer vanuit bunkers van Britse militaire basis RAF Brüggen een zogenaamde Pilot Briefing Facilty overgebracht. „Brüggen is een van de vliegvelden die binnen de (toenmalige, red.) commandostructuur onder het NAVO-hoofdkwartier vielen. In dergelijke bunkers verbleven piloten van gevechtsvliegtuigen en kregen zij de laatste instructies, die nodig waren voordat ze in oorlogsomstandigheden een missie startten.”

De excursies starten om 14.00 uur. Adres: Van Dopfflaan 6 in Maastricht. Tickets kosten zeven euro en kunnen worden gereserveerd via limburgs-landschap.nl/kalender.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal