Extra ondersteuning van gemeente Venray voor verduurzaming woning

© ING Image.

Venray -

Huishoudens die energietoeslag van de gemeente ontvangen, kunnen vanaf 1 februari 2023 rekenen op extra ondersteuning om hun energierekening te verlagen.

Zij kunnen straks uit een tegoed van 250 euro voor de aanschaf van energiebesparende producten of een cadeaubon van vierhonderd euro voor de aanschaf van een energiezuinige koelkast, vriezer of wasmachine. Deze groep huishoudens krijgt in december een brief met meer uitleg.

De gemeente Venray heeft, net als alle andere Nederlandse gemeenten, budget ontvangen van het Ministerie van BZK om huishoudens met een minimum inkomen te helpen met energiebesparende maatregelen. Anders dan bij de energietoeslag, mag deze subsidie alleen worden uitgekeerd in de vorm van een tegoed voor de aanschaf van energiebesparende producten.

Eenvoudige maatregelen

Om zoveel mogelijk energie te besparen en daarmee de energierekening te verlagen, kunnen verschillende, vaak heel eenvoudige maatregelen worden genomen. Zoals het aanbrengen van tochtstrips, radiatorventilatoren of ledlampen. Huurders en woningeigenaren uit de doelgroep hebben recht op een tegoed van 250 euro te besteden via de webshop van www.duurzaambouwloket.nl/venray.

In plaats van deze kleine maatregelen, kunnen ze er ook voor kiezen om een oude koelkast, vriezer of wasmachine te vervangen door een energiezuinig apparaat. Hiervoor kan men via dezelfde website de hierboven genoemde cadeaubon ontvangen. Het oude apparaat wordt dan ingenomen.

Voucher woningisolatie

Afhankelijk van het resterende budget, kunnen woningeigenaren uit de doelgroep (op een later tijdstip in 2023) ook nog gebruik maken van een isolatievoucher. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld spouw- of dak na-isolatie financieren. Deze groep woningeigenaren heeft vaak een woning met een slecht energielabel (G,F, of E). Zij krijgen daar in de loop van 2023 nog persoonlijk bericht over.

Energiecoaches

Daarnaast leidt de gemeente Venray een groep van energiecoaches op, die inwoners met een energietoeslag tijdens een huisbezoek kosteloos gaan adviseren over energiebesparing. Denk hierbij aan het stookgedrag en voorkomen van onnodig verbruik of het vervangen van witgoed. Momenteel zijn er al tien vrijwilligers beschikbaar die vanaf 1 februari aan het werk gaan. Meer informatie hierover staat ook in de brief die in december op de mat valt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal