Debutant Kiptum wint marathon Valencia met vierde tijd ooit, Wijmenga kan geen potten breken

Kiptum komt tot een onwaarschijnlijk snelle tijd in Valencia. © ANP / EPA

Valencia -

De Keniaan Kelvin Kiptum heeft zondag met een indrukwekkende tijd de marathon van Valencia gewonnen. De 23-jarige debutant passeerde de finish na 2.01.53.

onze verslaggever

Kiptum liep in Spanje de vierde tijd ooit op de marathon. Eliud Kipchoge kwam de afgelopen jaren tot 2.01.09 en 2.01.39, terwijl Kenenisa Bekele uit Ethiopië al eens 2.01.41 klokte. Die drie tijden werden allemaal gelopen in Berlijn.

Kipchoge scherpte dit jaar in Berlijn zijn eigen wereldrecord aan. De 2.01.39 liep de Keniaan in 2018 op het snelle parcours in Duitsland.

Parcoursrecord

Kiptum haalde in zijn eerste marathon ooit ruim een minuut af van het parcoursrecord in Valencia, dat op 2.03.00 stond. Die tijd werd twee jaar geleden gelopen door Evans Chebet uit Kenia. Op de laatste meters moest Kiptum nog voluit gaan om onder de 2.02 te duiken.

Bij de vrouwen ging de zege naar Amane Beriso uit Ethiopië, die uitkwam op 2.14.58. Ze was pas de derde vrouw ooit die op de marathon onder de 2.15 dook. Het wereldrecord is in handen van Brigid Kosgei uit Kenia, die in 2019 in Chicago tot 2.14.04 kwam. Beriso liep enige tijd op schema voor het wereldrecord, maar ze wist de toptijd van drie jaar geleden niet aan te scherpen.

Teleurgestelde Wijmenga

In de Spaanse stad wist Roel Wijmenga onder perfecte omstandigheden, veel atleten verbeterden hun beste tijden op het razendsnelle parcours, geen potten te breken. Opnieuw geplaagd door blessureleed, zijn verhaal van 2022, kwam de loper uit Elsloo (30) binnen in 2.20.33 uur (64ste plaats), drie minuten boven zijn beste tijd, waar hij een aanval op wilde doen. Maar zoals ook zijn eerste marathon van dit jaar de mist in ging, zo teleurstellend verliep ook zijn tweede grote doel van het seizoen.

„Ik voelde al snel mijn hamstring opspelen. Iets dat ik ook al voelde na de Zevenheuvelenloop van twee weken geleden. In aanloop naar Valencia heb ik er geen last meer van gehad, maar de kramp schoot er al vroeg in. Op 33 kilometer moest ik ook mijn maaginhoud legen. Toen was het over. Ik wilde hem nog wel perse uitlopen, want dat was me dit jaar in Rotterdam niet gelukt.”

Daar maakte een blessure opgelopen voor de race al een einde aan zijn ambities. Het is het jaar van Wijmenga ten voeten uit. Veel blessures, weinig hoogtepunten. Waar dat aan ligt, daar had hij nog geen antwoord op. „Nee, het is niet met elkaar te linken. Maar heel zuur is het wel. Mijn niveau was ook prima. Ik had een goede tijd vandaag in mij zitten. Alleen dat is ook het spelletje van de marathon. Hard en onverbiddelijk. Nu eerst maar eens goed herstellen van deze inspanning en dan zien we wel wat er gaat gebeuren.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal