VNO-NCW: geld Brussel nodig om exodus industrie te voorkomen

Ingrid Thijssen bij de Chemelot Campus in Geleen. © Annemiek Mommers

Maastricht -

De Europese Unie moet diep in de buidel tasten om de maakindustrie in Europa te behouden. Daar pleit werkgeversvoorvrouw Ingrid Thijssen voor.

ANP

De VNO-NCW-voorzitter vreest een uittocht richting de Verenigde Staten nu het Amerikaanse congres een enorm subsidiepakket van 369 miljard dollar heeft goedgekeurd om de verduurzaming van de industrie te versnellen. Thijssen zei dat maandag in het radioprogramma Sven op 1.

„Laten we vooropstellen: die wet is heel goed voor het klimaat”, zegt Thijssen. Toch is de werkgeversvoorvrouw kritisch. „Het is een heel protectionistische wet die voor 50 procent niet voldoet aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie”. De grote zak subsidie zorgt volgens Thijssen voor concurrentievervalsing op grote schaal.

De vrees is dat de Europese maakindustrie eieren voor zijn geld zal kiezen en door de subsidie naar de VS zal vertrekken. Dat baart Thijssen grote zorgen. „De de-industrialisering van Europa ligt op de loer”, concludeert ze.

Lees ook: Commentaar: Voor Sabic is de verhuizing van het hoofdkantoor naar Amsterdam een zakelijke beslissing, voor het zuiden van Limburg is er meer aan de hand

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal