Rabobank verwacht dat economie komende jaren ‘doormoddert’

© Hollandse Hoogte / Robin Utrecht ROBIN UTRECHT

UTRECHT -

De Nederlandse economie zal de komende jaren nauwelijks groeien. Volgens de Rabobank zal de economie er volgend jaar 0,6 procent op vooruitgaan en in 2024 naar verwachting 1 procent.

onze verslaggever

Rabobank spreekt over de eerste maanden van dit jaar van een „indrukwekkende herstelgroei” na de coronapandemie, waarna in het derde kwartaal de klad erin kwam. Ook in het slotkwartaal van 2022 zal dit het geval zijn, aldus de kenners. Voor heel 2022 wordt de groei op 4,2 procent geschat.

Volgens Rabo-econoom Nic Vrieselaar raakt de economie sinds dit jaar aan haar grenzen. Hij wijst erop dat er overal een tekort is aan personeel en materiaal. Ook de productiecapaciteit zit volgens hem aan zijn grens. „Dat geeft weinig ruimte om verder te groeien. Tegelijkertijd drukken de hoge inflatie en gestegen rente op de bestedingen van consumenten en bedrijven, zowel in Nederland als bij belangrijke handelspartners.”

Die facetten bij elkaar gaan volgens de econoom zorgen voor krimp. „Maar de overheid wil de economie juist stimuleren. Door die tegengestelde krachten verwachten we dat de Nederlandse economie in een ‘doormodder-stand’ terecht komt, met sterke krimp noch sterke groei.”

Inflatie

Volgens het kwartaalrapport blijven de consumentenprijzen stijgen. Na de inflatie van 11,6 procent dit jaar gaat het volgend jaar om een geldontwaarding van 4,2 procent. Energie zal mogelijk door het prijsplafond niet veel duurder worden, maar dat geldt niet voor andere producten, aldus de bank. In 2024 zal de inflatie op krap 6 procent uitkomen, omdat dan het prijsplafond weer wordt afgebouwd.

Lees ook: ABN Amro voorspelt guur weer in de winkelstraat in 2023

Verder stelt de Rabobank dat de werkloosheid oploopt, maar dat die wel op een laag niveau zal blijven. De stijgende werkloosheid komt deels doordat bedrijven in de nasleep van de coronapandemie alsnog hun deuren moeten sluiten. Bedrijven en consumenten zullen de komende tijd verder op de kleintjes blijven letten, meent de bank. Dat heeft alles te maken met de hoge inflatie. Ondertussen nemen de uitgaven door de overheid stevig toe, al heeft ook de overheid last van de krapte op de arbeidsmarkt.

Woningbouw

Tot slot verwacht Rabobank dat de investeringen in de bouw en verbouw van huizen een rem blijven zetten op de economie. „Door de gestegen rente, dalende huizenprijzen en het afnemend aantal woningverkopen zakt de woningbouw namelijk terug”, aldus de bank.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal