Ondanks monsterklus van Consortium Grensmaas trekt ook België miljoenen uit om rivier binnen de oevers te houden

De dijk bij de Pater Sangersbrug tussen Roosteren en Maaseik. © John Peters

Maasmechelen -

Vlaanderen trekt zes miljoen euro uit voor werkzaamheden langs de Grensmaas. Dat geld wordt gebruikt voor het herstellen van schade na het hoogwater van vorig jaar, maar ook voor bescherming bij een nieuwe ‘waterbom’.

Nick Bruls

„We gaan met de miljoenen versneld aan de slag met onder meer het renoveren van dijken, het herstellen van uitspoelingen en het opvullen van erosiegaten”, zegt verantwoordelijk minister Lydia Peeters. „Daarnaast moeten we ook meer op de lange termijn durven denken. De schade bij een ‘waterbom’ op Vlaanderen zou niet alleen leiden tot onnoemelijk veel materiële schade, maar ook tot ongelooflijk veel menselijk leed.”

Tijdens de watersnood in de zomer van 2021 kreeg de Maas een enorme hoeveelheid water te verstouwen. De rivier doorstond dat niet schadevrij. De meest urgente reparaties zijn al uitgevoerd door Rijkswaterstaat en het Vlaamse equivalent daarvan. Denk aan het herstel van de veerstoep in Meeswijk (waar de pont vanuit Berg aan de Maas aanmeert) en de baggerwerken in Rotem, ter hoogte van Grevenbicht. Maar er moet meer gebeuren. „Het is belangrijk dat ook die ingrepen snel kunnen plaatsvinden”, zegt Peeters. „Daarom steken we er zes miljoen in.”

Lees ook: Slokt de Maas bruggen op? De ingrepen om Limburg te beschermen tegen hoogwater kunnen averechts uitpakken

Winterdijk

De winterdijk tussen Uikhoven en Kotem en in Heppeneert wordt verstevigd met het geld. Bij het veer tussen Berg en Meeswijk wordt de rivier verbreed en wordt een flessenhals weggewerkt door de gasleiding daar te verplaatsen. Op meerdere plekken moeten erosiegaten in de bodem worden gevuld en de dijkmuren bij de Pater Sangersbrug die Roosteren met Maaseik verbindt, moeten steviger.

De dijk in Heppeneert tijdens het hoogwater in 2021. © Dick Demey

Peeters zegt dat Vlaanderen zich verder en beter moet wapenen tegen het risico op overstromingen. Aan Nederlandse zijde van de Grensmaas is Consortium Grensmaas om die reden al jaren bezig met het verbreden en verdiepen van de rivier, op cruciale punten. Waarom dan toch die miljoeneninvestering aan de Belgische kant? „De werken uitgevoerd door het consortium zijn zeker ook gunstig voor ons”, zegt woordvoerder van de minister Aidan Reinquin. „Met de ruimte die zij creëert, gaat ook de Vlaamse hoogwaterveiligheid omhoog.”

Extra ruimte

Volgens Reinquin wordt in overleg tussen de landen bekeken waar extra ruimte gemaakt kan worden. „Vanwege bijvoorbeeld bebouwing dicht langs de Maas aan Nederlandse zijde wordt meer ruimte gecreëerd op de Vlaamse oever en vice versa. Samenwerking en onderling overleg om de veiligheid aan beide kanten verder te verhogen zijn hier de sleutelwoorden.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal